14-05-2013

Як продати нерухомість без ризиків?

ризик

Щоб уникнути можливих проблем, які чекають на продавців нерухомості, варто не нехтувати такими рекомендаціями:

1. Приділяйте належну увагу документу, який фіксує передачу коштів (передаточному акту, розписці). Не вказуйте нічого зайвого у документі про оплату.

Якщо договір або передавальний акт свідчить, що сторонами здійснено оплату до його реєстрації, а потім, після вчинення правочину продавець оформляє розписку в тому, що кошти він отримав, то в результаті відбувається повторна оплата (за передавальним актом та договором; за розпискою). Законом не допускається подвійна оплата (необґрунтоване збагачення) одного майна. У покупця з'являється можливість звернення до суду для повернення надлишку сплачених коштів, зафіксованих розпискою. Зауважте, гроші було передано один раз. Довести цей факт буде неможливо, оскільки документи свідчать про інше.

2. Не погоджуйте отримувати оплату після укладання угоди. Якщо таке трапиться, то продавець ризикує залишитись без грошей. Краще здійснювати розрахунок з використанням банківських осередків, що стане гарантією як продавця, так покупця нерухомості.

3. Бережіться при показі квартири злодіїв та шахраїв. Перевіряйте паспорти у тих людей, яких впускаєте у свій будинок. Заберіть усі цінні речі, документи з помітних місць, щоб уникнути можливих крадіжок, пограбувань.

4. У договорі купівлі-продажу вкажіть існуючі недоліки приміщення (незаконне перепланування, наявність судового домагання з третіми особами, електричне проведення, що погано працює, тощо). Це захистить вас від можливого судового позову, щодо відшкодування збитків, завданих покупцеві продажем неякісного житла, а також не дасть підстави для розірвання вже укладеного договору купівлі-продажу (через наявність численних недоліків у приміщенні).

5. Не залишайте оригінали документів в агентстві нерухомості, тому що можете опинитися в абсолютній залежності від цього агентства.

6. Пам'ятайте про обережність з огляду на всі нюанси. Продаж нерухомості за реальну ціну, з правильним та грамотним оформленням документів, гарантією отримання грошей вважається не найбезпечнішою та не дуже легкою процедурою.

Подумайте про вищеперелічене. Нерухомість може створити сприятливий ґрунт для нечистих на руку покупців, чорних маклерів, сумнівних агентств, професійних шахраїв. Будьте уважні!

Автор: Олександр Бєлов