14-03-2013

Як правильно здавати квартиру в оренду?

вітальня

Якщо ви є власником житла в багатоквартирному будинку і вирішили здавати його в оренду, то варто ознайомитися з основними правилами цього популярного і прибуткового бізнесу.

Насамперед визначте ціну, за яку ви будете здавати квартиру. На вартість оренди впливають багато факторів, наприклад, чи будете ви здавати квартиру подобово або на довгий термін, в якій частині міста знаходиться житло, на якому поверсі, чи зроблено в квартирі перепланування та ремонт тощо. Також докладніше дізнайтесь про ціни на оренду на сьогоднішньому ринку, а саме, за якою ціною здають квартири, схожі на ваше житло.

Багато людей, які бажають зняти квартиру, не звертаються до спеціальних агентств, а всі питання узгодять безпосередньо з власником квартири. Всі ми знаємо, що, звернувшись в агентство, нам допоможуть у пошуку та виборі відповідного житла, завдяки чому ми заощадимо дорогоцінний час. Але є й інший бік медалі – за послуги, які надає агенція, доводиться платити саме наймачам квартири. Усі хочуть на чомусь заощадити, тому часто домовляються про оренду житла з самим орендодавцем безпосередньо.

Власник квартири має бути пильним та уважно, з обережністю ставитися до вибору потенційного орендаря. Адже якщо ви здаєте квартиру самі, то можете стати жертвою шахраїв і аферистів. Перш ніж ви здасте своє житло і віддасте ключі в руки наймачеві, обговоріть з ним деякі питання: скільки буде жити в квартирі, чи проживатимуть маленькі діти, домашні тварини, причина оренди квартири.

Перед тим, як незнайомі вам люди оселяться у вашій квартирі, обов'язково складіть з ними договір і вкажіть у ньому свої вимоги. У договорі обов'язково має бути зазначено:

  • термін дії договору; вартість оренди квартири;
  • подобово чи на тривалий термін здається квартира;
  • сторона, яка зобов'язується оплачувати комунальні послуги;
  • термін внесення оплати за оренду житла.

Існує закон, згідно з яким договори оренди, що укладаються терміном на 1 рік і більше, повинні пройти державну реєстрацію. Якщо ви збираєтеся здати своє житло на кілька місяців або днів, то реєстрація договору не буде потрібно.

Оренда квартир подобово чи довгостроково – своєрідний вид підприємницької діяльності, що оподатковується. Щоб не порушувати закон, ви повинні звернутися до податкової служби та пройти реєстрацію як індивідуальний підприємець.

Автор: Олександр Бєлов