24-12-2012

Як правильно оформити операцію на купівлю комерційної нерухомості?

угода

Із запровадженням в українське законодавство змін, що спрощують купівлю нерухомості громадянами зарубіжних країн, обсяг зовнішніх інвестицій у будівельну галузь країни та вже існуючі об'єкти нерухомості значно збільшився. Такий підхід збільшив кількість угод, здійснених на ринку нерухомості України російськими громадянами. Сьогодні найбільш привабливими об'єктами нерухомості для російських громадян стали земельні ділянки, розташовані на території регіонів України, а також комерційна нерухомість різного характеру.

Значно спрощують пошуки відповідних варіантів спеціалізовані інтернет-ресурси, які пропонують безліч пропозицій про продаж нерухомості. Розроблені дані сайти з урахуванням потреб будь-якого покупця, будь то комерсант або звичайний громадянин. Інтерфейс сайтів містить простий пошуковик, який дає можливість швидко знайти потрібні варіанти, задавши максимальну кількість параметрів. Об'єкти нерухомості, пропозиції щодо продажу яких опубліковані на сайтах, зібрані з усієї України. Не потрібно шукати потрібні пропозиції з довгого переліку, достатньо просто вибрати відповідний для інвестування регіон країни. Так, наприклад, щоб розпочати пошук нежитлового приміщення, достатньо натиснути на вкладку «Нерухомість» і вибрати з запропонованого списку варіант «Продаж комерційної нерухомості».

Після того, як підходящий об'єкт обраний і питання придбання узгоджено, необхідно ретельно продумати всі деталі угоди. Основними питаннями, які потрібно врахувати під час укладання угоди, є:

  • дотримання норм чинного законодавства;
  • чітке розмежування прав на володіння нерухомістю у разі, якщо правочин здійснюється за девелоперськими проектами, а також обговорення можливих наслідків невиконання договору, у тому числі розмірів компенсації збитків;
  • розробка механізму ухвалення управлінських рішень у разі, якщо передбачається кілька власників нерухомості;
  • опрацювання механізмів фінансування будівництва об'єкта та подальшої діяльності компанії;
  • обговорення процедури врегулювання спірних моментів між учасниками проекту;
  • обговорення питань розподілу одержаного прибутку;
  • визначення порядку виходу одного з інвесторів із проекту.

Якщо вчасно врахувати всі перелічені вище питання, купити комерційну нерухомість можна з максимальним ефектом від такого капіталовкладення та з мінімальними ризиками від реалізації цього проекту.

Автор: Олександр Бєлов