30-11-2012

Як не помилитися, орендуючи квартиру

вітальня

З постійним зростанням попиту на орендовану житлоплощу зростає і кількість шахраїв, які активно намагаються заробити на недосвідчених орендарах. Як не потрапити недобросовісні агентам і «господарям» квартир, як бути напоготові і залишатися пильним навіть при дуже привабливій і зовні вигідній пропозиції?

Необхідно пам'ятати деякі нескладні правила, які зможуть захистити довірливих клієнтів від брехливих господарів та сумнівних агентств.

1. По можливості слід спілкуватися безпосередньо з господарями доглянутої квартири у присутності представника агентства.

2. Варто попрацювати та поговорити з сусідніми мешканцями, дізнатися, чи проживає хтось у квартирі на даний момент, хто господар житлоплощі.

3. При зверненні в агентство нерухомості необхідно перевірити в організації наявність відповідної документації, що включає статут, свідоцтво про реєстрацію та ліцензію на надання послуг, що пропонуються агентством.

4. Якщо агентство працює за принципом «даємо п'ять адрес», буде краще, якщо за всіма запропонованими номерами клієнт зателефонує безпосередньо у присутності агента. Таким чином, він уникне «липових» і вже зданих квартир, натомість організація зобов'язана надати заміну.

5. Велике значення мають відгуки знайомих про агентство, куди потенційний орендар хоче звернутися.

6. Якщо квартиру знайдено, слід уважно поставитися до факту її оплати. Якщо господар із клієнтом у день оплати укладає договір оренди, необхідно звернути увагу на умови договору, можливості його зміни та причини розірвання. Якщо ж договір буде укладено пізніше або його взагалі не буде, не завадить брати з господаря розписку як доказ оплати оренди квартири.

7. За порушення господарем умов договору – підвищення орендної плати, безпричинного та несвоєчасного виселення – мешканець може звернутися до суду з метою захисту своїх прав. Скоріш за все, закон буде на його боці. Для поводження з позовом громадянину знадобиться копія двостороннього договору. У документі має бути чітко зазначено: хто є власником та хто орендарем житла; який розмір орендної плати; який термін укладається договір; хто проживає у квартирі, крім безпосереднього орендаря; наявність лічильників комунальних послуг у квартирі.

Договір дійсний лише за умови підписання його господарем квартири.

Підготував: Олександр Бєлов

Читайте також