14-02-2015

Як орендувати нерухомість?

ріелтор нерухомість

Багато людей стикається з ситуаціями, коли потрібна оренда квартир або для комерційних цілей необхідно зняти нерухомість. І практично всі знають вторований шлях, як це зробити: знайти в інтернеті або в газетах оголошення з пропозиціями і почати телефонувати за тими, які зацікавили. Можна самому дати приватні оголошення, де буде вказано, що ви хочете зняти: квартиру, офіс, склад і т. д. Потім починаються виїзди на місце, поки не підбереться те, що задовольняє за всіма параметрами: розмір площі, стан нерухомості (наявність євроремонту, обстановки тощо). п.), район місцезнаходження та розмір орендної плати. Ну ось, здається, і все. Залишилося тільки остаточно домовитись і можна в'їжджати.

Насправді так часто і буває. Але не менш часто продовженням є різні ускладнення та непорозуміння. І відбуваються вони з однієї причини - договір на оренду нерухомості або зовсім не складається або складається з помилками з юридичної точки зору. Для запобігання подібним ситуаціям доцільно звернутися за допомогою до юриста, який спеціалізується на законодавстві в галузі оренди нерухомості.

Можна, звичайно, звернутися і до звичайного юриста, але спеціалізація у такій справі буде зовсім не зайвою. І справа не в тому, що звичайний юрист не знає будь-яких специфічних законів, а в тому, що сфера нерухомості багата на різноманітні практичні тонкощі, на вигадку яких здатні і недобросовісні орендодавці, і шахраї у сфері оренди квартир і комерційної нерухомості. Найпростіше знайти такого юриста в агентстві нерухомості, особливо якщо там вам допомагали підшукати вільне житло або іншу нерухомість, що орендується. Сьогодні дошка оголошень допоможе вам знайти і досвідченого юриста та агентство нерухомості.

При укладанні договору про оренду слід звернути увагу на те, що він повинен укладатися лише з власником нерухомості чи його довіреною особою. Для цього необхідно перевірити наявність документа, що підтверджує право власності на нерухомість, що надається в оренду. Це убереже орендаря від шахрайських дій із боку підставних осіб.

Якщо квартира чи комерційна нерухомість належить муніципалітету чи державі, то орендний договір з її наймачем не має сенсу, оскільки він не є власником. Можна розглянути укладання договору піднайму. Не менш відповідально необхідно підійти і до тексту орендного договору, в якому мають бути грамотно обумовлені умови оренди. Звичайна людина навіть уявити не може, скільки тут криється можливостей для афер і шахрайства.

Власник нерухомості, якщо це не передбачено договором, може з власної ініціативи і у довільний момент збільшити орендну плату, особливо якщо регламентує обов'язковий період оренди. У разі відмови оплати оренди за підвищеною ставкою до орендаря може бути пред'явлено позов на стягнення коштів у примусовому порядку. Наявність письмового орендного договору захищає орендаря від дострокового виселення.

Орендний договір має містити інформацію про місцезнаходження нерухомості для її точної ідентифікації, строк оренди, місячну ставку орендної плати.

Автор: Олександр Бєлов