26-06-2015

Інженерна геологія – невід'ємна частина проектування та будівництва

будівельний майданчик

Якщо розглядати поняття геології у найширшому сенсі, це наука про землю. Однак, як і будь-яка інша наука, вона має безліч відгалужень, течій та напрямків. Одним із найбільш затребуваних напрямів є інженерна геологія. Об'єкт дослідження у своїй залишається тим самим – земля. Однак на відміну від інших відгалужень, це розглядає взаємодію землі з інженерними спорудами. При цьому взаємодія є двосторонньою – вивчається і вплив землі на конструкції та вплив інженерних споруд на природу.

В інженерній геології також виділяються свої напрями досліджень. Так, є вузькоспрямовані завдання, які стосуються наукової діяльності. Але найпоширеніші практичні геологічні роботи. Вони включають дослідження складу ґрунтів, їх різних властивостей, а також гідрологічних особливостей. Саме ці характеристики необхідні реалізації практичних завдань, що з будівництвом, реконструкцією, проектуванням та інші подібними заходами.

Головна мета інженерної геології – це повноцінно вивчити всі геологічні особливості території та виявити позитивні та негативні сторони впливу геологічних процесів та діяльності людини один на одного.

Інженерна геологія – невід'ємна складова будівельної та іншої подібної діяльності. Вишукувальні заходи такого характеру повинні обов'язково виконуватися на передпроектній стадії. І хоча такі роботи здебільшого не є приписом, але це важливий елемент всього процесу зведення нової конструкції. Лише деякі процедури вимагають обов'язкового виконання геологічних досліджень. Наприклад, це буде потрібно при економічній оцінці доцільності будівництва.

Кожен, хто має відношення до геології, проектування чи будівництва, скаже вам прямо – інженерно-геологічні дослідження потрібні. І справа тут не в бажанні заробити та отримати матеріальний зиск. Вся справа в актуальності та важливості процедури. Прикладами ігнорування геологічних досліджень служать молоді споруди, які за кілька років перетворилися на непридатні і небезпечні для життя порожні конструкції. Вони були побудовані без урахування характеристик ґрунту. Можливо, місце непридатне для забудови, а може тип фундаменту підібраний неправильно. Все це можна було дізнатися під час досліджень.

Професіоналізм, кваліфікація фахівців, а також використання прогресивного обладнання – ось що зробить геологічні дослідження ефективними. Адже роботи з дослідження надр землі є дуже складними та потребують специфічних знань та навичок. Потрібно вміти поводитися з геологічними приладами, обладнанням. У польових умовах необхідно правильно пробурити свердловини, щоб захопити всі необхідні шари грунту, не пошкодивши їх. Також треба вміти користуватися зондом для вивчення ступеня міцності ґрунту. Ще більшою складністю відрізняються і лабораторні аналізи та тести.

Однак для досвідчених фахівців усі ці стадії – справа звична та зовсім нескладна. У результаті маніпуляцій на ділянці та проведення аналізів складається технічний звіт з повним описом усіх процедур та отриманими даними. Найцінніше у цьому звіті – рекомендації інженерів-геологів, які вони дають проектувальникам та будівельникам. Дотримуючись цих рекомендацій, підбирається оптимальний варіант будівництва, закладки фундаменту, щоб конструкція була безпечною та довговічною.

Автор: Олександр Бєлов