20-09-2014

Або офіційний або альтернативний шлях ліквідації

ліквідація фірми

Коли перед підприємцем постає питання, як вчинити зі своєю компанією, яка зазнає краху, він робить висновок, що фірму потрібно ліквідувати. Як це зробити безпечно? З мінімальними втратами та максимальною безпекою для себе? До процедури ліквідації, радять адвокати правової групи «ОПГ.ру», потрібно підходити дуже відповідально, залучаючи до роботи досвідченого юриста, котрий непросто знає досконало закони, а й уміло вміє використовувати прогалини правових актів, що дуже важливо.

Причини та перебіг процедури

Причин ліквідації ТОВ може бути багато. Але вони стають неважливими, коли мова заходить про результати проведення непростої і тривалої процедури, що забирає масу сил і часу.

Існує поняття примусової ліквідації. Однією з найпоширеніших причин є позов, який подається до арбітражного суду, наприклад, податковими органами. Або ж органами місцевого самоврядування, які виявили порушення законодавства та неусунення порушень у певний період.

Ще однією причиною поховання бізнесу може стати нездатність компанії жити далі, оскільки накопичилися численні борги, а ймовірність їх погасити найменша. Щоправда, у цьому випадку краще вдатися до процедури банкрутства.

Добровільна ліквідація відбувається на підставі рішення засновників. Вони на раді голосують за закриття, вносять усе це до протоколу. Далі вирушає до податкової заяви, при ТОВ створюється ліквідаційна комісія, яку наділяють солідними повноваженнями (складання ліквідаційного балансу, проведення інвентаризації тощо). Найскладніше – пережити перевірки ФНП, ПФ та фонду соціального страхування. Головне, щоб перевіряльники не побачили жодних порушень та не виписали адміністративний штраф.

Причинами для добровільної ліквідації фірми може бути нерентабельність, зниження попиту продукцію, розбіжності між засновниками у важливих питаннях, досягнення поставлених на початку цілей тощо.

Альтернативний шлях ліквідації

Особливою популярністю серед бізнесменів має альтернативний метод ліквідації ТОВ, пов'язаний із залученням офшорної компанії. Відбувається все дуже швидко та правильно з погляду законодавства. Метод абсолютно безпечний, кримінальна відповідальність власнику ТОВ не загрожує.

Реалізується альтернативний шлях утилізації так:

  • офшор входить до складу засновників, вливаючи свій капітал;
  • колишні засновники залишають ТзОВ, використовуючи своє законне право;
  • новий власник звільняє старого директора та призначає нового. Відомості з ЄДРЮЛ про фірму не видаляються, вона продовжує числитися, але фізично підібратися податківцям до неї неможливо. Будуть питання, звичайно, але поставити вони їх не зможуть ніяк - далеко буде.

Автор: Олександр Бєлов