27-12-2012

Готельна нерухомість: типи готелів, послуги

готельний номер

Даний вид нерухомості є найнезвичайнішим і найскладнішим сегментом у сфері комерційної нерухомості. В усіх країнах та містах існує безліч готельних комплексів та готелів, які пропонують відповідні послуги своїм відвідувачам та гостям.

Готельні проекти є видом інвестування у сфері доходної нерухомості. Реконструкція старих чи будівництво нових готельних комплексів вважається досить ризикованим вкладенням коштів, т.к. витрати на дані проекти набагато вищі за витрати на будівництво офісних центрів або торгових комплексів. Крім цього готелі мають тривалі терміни окупності. Але інвесторів готельний сегмент залучає рахунок наданих міських пільг і зниження прибутковості в інших сегментах.

Існує понад тридцять класифікацій готелів, які об'єднуються за рахунок кількох критеріїв. За даними критеріями у всьому світі і судять про рівень готельного комфорту. На першому місці стоїть стан фонду номерів: площа номерів, кількість однокімнатних та багатокімнатних номерів, а також кількість апартаментів. Потім слідує інтер'єр: стан, функціональність та якість меблів, наявність та стан ванних кімнат. Далі розглядається екстер'єр: загальний стан будівлі, облаштування під'їзних шляхів та території, що прилягає до готелю. Також враховується наявність розважальних комплексів, таких як ресторани, бари та кафе та якість обслуговування у цих закладах. Також важливим елементом є наявність повного інформаційного забезпечення та технічного оснащення, зокрема номери. Це такі зручності, як телефонний та супутниковий зв'язок, телевізори, холодильники, міні-сейфи та міні-бари.

  1. 1 зірка - Дешевий готель з мінімальними послугами, зазвичай без щоденного прибирання номерів. Усі номери тут є однотипними та розраховані від двох до чотирьох місць.
  2. 2 зірки – бюджетний готель, який передбачає надання деяких послуг. Тут проводиться щоденне прибирання у номерах. Також передбачено наявність сімейних номерів та синглів.
  3. 3 зірки - середній клас. Наявність стандартного набору послуг. Прибирання номерів проводиться щоденно. Наявність санвузла, телевізора, холодильника та міні-бару обов'язкова. Як правило, у номерах є сейфи для зберігання особистих речей (використовувати міні-сейф для дому та міні-бар можна за додаткову плату). Різні типи номерів, на вибір: для курців та некурців, двокімнатні та одномісні. Часто на території або всередині будівлі розташований басейн і/або тренажерний зал для гостей готелю.
  4. 4 зірки - Високий клас. Також передбачено такі ж послуги, як і тризіркові готелі. Крім цього, масажі та процедурні процедури включають таке: бари та ресторани, зали засідань для невеликих груп, банківське та бізнес-обслуговування.
  5. 5 зірок - Клас люкс. Наявність величезного вибору ексклюзивних послуг. Ці готелі мають дуже високі ціни.
  6. 6 або 7 зірок – з'явилися нещодавно, їх буквально можна перерахувати на пальцях. Надають VIP послуги. Даний вид нерухомості є незвичайним і складним сегментом у сфері комерційної нерухомості.

Підготував: Олександр Бєлов