12-04-2010

Готельний бізнес заманюють в Україну знижками

готельний номер

Цього тижня уряд обіцяє зареєструвати законопроект, який позбавляє операторів податків на прибуток на термін 10 років. Щоправда, це стосується проектів, які будуть збудовані лише у найближчі два роки.

Про нові пільги для власників готелів заявив віце-прем'єр-міністр Борис Колесніков: «Готельний бізнес отримає преференції — нульову ставку податку на прибуток на найближчі 10 років, до 2021 р., — для всіх готелів, які є в Україні та які будуть збудовані в Україні найближчі два роки». За його словами, законопроект буде передано до парламенту наступного тижня. «Немає сумнівів, що його буде проголосовано», — сказав Колесніков.

Полегшити податкове навантаження уряду необхідно, щоб отримати до футбольного чемпіонату кількість готелів, що відповідає вимогам УЄФА. За даними різних аналітиків, лише у Києві заморожено будівництво більш ніж 70% готелів. Фактично більшість із них з низьким ступенем готовності — менше 50%. В інших містах, які приймають Євро-2012, ситуація не краща. Бракує номерів і в Донецьку, і в Харкові.

З одного боку, будь-яке збільшення податкового навантаження покращує і інвестиційний клімат, і роботу існуючих готелів. Але фактично, щоб потрапити до списку готелів, які позбавлять податків на прибуток, потрібно або вже існувати, або бути в стадії заморозки. «Наразі готелям-недобудам головне знайти гроші для реалізації проектів. А нині це дуже нелегко. Тож устрибнути у преференції буде дуже складно. Лаяти не хочеться, але для багатьох це гарне рішення буде запізнілим. Треба було це робити ще рік тому», — пояснив топ-менеджер одного з готелів на правах анонімності.

«Труднощі з проектним фінансуванням та пошуком інвесторів зараз характерні для всіх сегментів нерухомості. Однак для готельного актуально зниження попиту на готельні послуги. Він уже не так падає, як минулого року, але ще не відновився до рівня 2007-2008 рр.», - зазначає Катерина Дем'янчук, консультант департаменту оцінки та консалтингу компанії Colliers International (Україна).

За даними Державної служби туризму та курортів, 2009 р. Україну відвідали 20,7 млн. іноземних громадян, що на 18% менше порівняно з 2008 р. «Якщо проаналізувати структуру туристичного потоку, то падіння попиту стає очевидним. Кількість бізнес-візитів скоротилася на 24%, кількість відвідувачів із країн ЄС — на 38%. За даними Colliers International (Україна), середній рівень заповнюваності київських готелів категорії чотири-п'ять зірок у 2009 р. становив близько 40-50% проти 70-80% у 2007-2008 роках.

«Одним із аргументів на користь інвестицій у готельний сегмент сьогодні є зацікавленість держави у розвитку сектора, що для девелопера може означати спрощену процедуру узгодження проектів та отримання необхідних дозволів. Хоча цей аргумент є дійсним лише для проектів, які можуть бути реалізовані в містах-господарях Євро-2012 до проведення чемпіонату», — каже Сергій Сергієнко, керуючий партнер CB Richard Ellis в Україні. За його словами, особливістю готельного сегменту є його капіталомісткість. «Реалізація готельного проекту потребує значно більшого обсягу інвестицій на початкових етапах, ніж, наприклад, проект торгової чи офісної нерухомості. Тому сьогодні на локальному ринку не так багато гравців, здатних самостійно реалізувати проект із нуля», — пояснив Сергій Сергієнко. І додав, що зниження показників завантаження готелів та зниження вартості проживання теоретично має дещо збільшити термін повернення інвестицій.

Ніна Міщенко, Економічні звістки.