05-12-2013

Оренда офісу без комісії

офіс

З огляду на те що оренда комерційної нерухомості – це дуже прибутковий бізнес, сьогодні з'явилася велика кількість посередників та агенцій, які пропонують свої послуги за певний комісійний відсоток. Іноді рівень комісії становить від 30% до 100% реальної вартості місячного знімання офісного приміщення.

Безумовно, оренда офісу від власника набагато вигідніша клієнтам, ніж вирішення цього питання через посередника-рієлтора чи агента. Однак, незважаючи на очевидну вигоду, клієнти часто звертаються до агентств, мотивуючи це тим, що посередники надають певні гарантії та страховку. І це рішення також є раціональним, але не завжди і не скрізь.

Оренда офісу без комісії має безліч переваг. Якщо до того ж клієнт розуміється на юридичних тонкощах цього питання, то у нього не виникне жодних проблем.

Знімаючи робоче приміщення без комісії, безпосередньо у власника, клієнт отримує такі очевидні переваги:

  1. Відсутність комісії дозволяє клієнту заощадити бюджет. Крім того, прямий контакт з власником завдання гарантує орендарю, що він отримає повноцінну картину про приміщення, що знімається: власники нерухомості охоче діляться зі своїми клієнтами перевагами і недоліками своїх будівель. У той час як агенти з нерухомості говорять лише про переваги, замовчуючи недоліки об'єкта.
  2. Оренда офісу без оплати комісії передбачає, що клієнт може витратити заощаджені фінансові кошти на розвиток свого бізнесу чи благоустрій офісу. На ці гроші можна придбати товар на продаж (якщо фірма займається роздрібною реалізацією продукції), купити нове технічне обладнання, виконати ремонт в офісі або направити вільні кошти на інші цілі.
  3. Оренда офісу без комісії передбачає укладання договору безпосередньо з власником об'єкта нерухомості, а ця особливість є кращою для клієнта. Спілкуючись із власником приміщення без посередника, клієнт не лише звільняє себе від сплати комісійних, а й отримує можливість торгуватися з орендодавцем.
  4. Доки укладено договір, усні домовленості немає жодної юридичної сили. Власник приміщення охоче піде на поступки, спілкуючись безпосередньо з потенційним клієнтом, ніж, якби це спілкування відбувалося через посередника-рієлтора.
  5. Спілкуючись із власником приміщення, потенційний клієнт не несе жодних фінансових витрат. У даному випадку йдеться не лише про комісійні, а й про оплату додаткових послуг агентству нерухомості з пошуку відповідного приміщення для оренди під офіс. Клієнт оплачує плату за оренду приміщення безпосередньо власнику об'єкта нерухомості.

Таким чином, оренда офісу без комісії вигідна не лише клієнту, а й власнику приміщення, оскільки найчастіше посередники мають намір завищувати орендну вартість, щоб отримати більше комісійних. Щоправда, заперечувати значущість агентств нерухомості – не зовсім правильно, оскільки вони спрощують процес, в змозі заощадити час своїх клієнтів та надати найкращий варіант для майбутнього розташування компанії.

Підготував: Олександр Бєлов