29-04-2013

Оренда офісу: перші кроки

офіс

У історії кожного бізнесу настає момент, коли початку діяльності чи подальшого розширення потрібен офіс. Як правильно знайти та вибрати офіс, чи вигідний варіант, який підвернувся першим, купувати офіс у центрі чи орендувати у спальному районі. Як правильно вкласти гроші, щоби їх не втратити?

У цій справі дуже багато нюансів і підводного каміння, і щоб правильно вибрати офіс, потрібно враховувати всі ці фактори, і дивитися на два ходи вперед.

  1. Оренда офісу має бути рентабельною для вас.
  2. Оренда офісу в стислий термін.
  3. Оренда офісу, що відповідає всім заявленим умовам та вимогам.
  4. Оренда офісу із грамотно оформленим пакетом юридичних документів.

Попередньо необхідно з'ясувати, яка ситуація на ринку нерухомості, та зрозуміти, який вам потрібен офіс. Це такі критерії, як місце розташування, площа та категорія офісу.

Орендувати можна як власними силами, так і вдавшись до допомоги агентств нерухомості, які професійно займаються цим питанням.

Самостійні пошуки певною мірою ризиковані обох сторін - і орендодавця, і орендаря приміщення. Крім того, орендарю доведеться витратити колосальну кількість часу на пошук та огляд приміщень. І він повинен бути повністю в курсі обстановки на ринку нерухомості та мати солідний багаж юридичних та законодавчих знань.

Більш грамотний підхід - коли компанія підключає до пошуку офісу надійне агентство нерухомості з позитивними рекомендаціями в даній сфері. Скористатися послугами агентства – позбутися багатьох неприємностей, прискорити процеси пошуку та переглядів офісів, що підпадають під встановлені критерії, та не хвилюватися щодо юридичної чистоти угоди.

Співробітники таких агентств - як правило, професіонали у своїй галузі, і в короткі терміни пропонують своїм клієнтам оптимальні варіанти, що відповідають вимогам. Заощаджується час, фінанси, нерви. Пошук через агентство - гарантія оренди за актуальними ринковими цінами та гарантія збереження коштів замовника.

Отже, перше, що потрібно зробити – визначитися, що саме потрібно компанії від офісного приміщення, де воно має знаходитись, яка площа потрібна та ін.

І вирішити, шукати самостійно або через професійну агенцію, яка займеться пошуком варіантів та угодою оренди офісного приміщення.

Схеми, за якими працюють агенції:

  1. Агентство за винагороду надає доступ через Інтернет до бази приміщень. Знайшовши потрібну пропозицію, виходьте на власника і їдете оглядати офіс.
  2. Агентство за винагороду надає адресний список на ваш запит. Огляд приміщення та угода – самостійно.
  3. Агентство укладає з вами договір та здійснює пошук приміщення. За таким варіантом можна співпрацювати з агентством як фізична, і юридична особа.

Якщо ви є юридичною особою, процедура договору з агентством виглядає так:

Перед переглядом вам надсилають акт та договір на електронну пошту. У договорі зазначаються всі необхідні дані, ставиться підпис та печатка. Передаєте його агенту, який поверне вам екземпляр, підписаний агенцією. Після переглядів підписуються акти, із зазначенням приміщень, площі, вартості – це відобразиться згодом на агентській винагороді. Крім того, це підписується для того, щоб ви не діяли в обхід агентства. Потім ви укладаєте договір з власником і платите агентству комісійні приблизно в розмірі орендної плати за один місяць.

Підготував: Олександр Бєлов