06-04-2010

Чи варто очікувати на подальше падіння цін на первинному ринку нерухомості

ціни

Мінрегіонбуд вважає, що не варто. Міністерство регіонального розвитку та будівництва вважає, що будувати житло дешевше за 4 тис. грн/кв. метр неможливо, а забудовники неможливою називають цифру нижче за 6 тис. грн/кв. метр. Проте навіть за такою «супердешевою» ціною більшість українців не можуть дозволити собі навіть однокімнатну квартиру. Ще й за відсутності іпотечного кредитування, або за його наявності, але під нереальні відсотки і дуже короткий термін. Та й людина, яка може отримати такий «приголомшливий» кредит, має офіційно отримувати нехилу зарплату.

Минулого року під керівництвом Мінрегіонбуду урядом було викуплено 330 тис. кв. метрів житла (6 тис. квартир) за 1,5 млрд. грн., взятих із державного бюджету.

Сьогоднішня влада вважає, що потрібно було йти іншим шляхом. Дмитро Ісаєнко, який обіймає посаду заступника міністра регіонального розвитку та будівництва, стверджує, що у разі, якби гроші, які пішли на викуп житла, пішли б на фінансування державної програми будівництва доступного житла, то ще близько 3 млрд.грн можна було б взяти у інвесторів як перший внесок. Інвесторами у такому разі виступає населення, зазначає домобаза.

Ісаєнко також заявив, що щороку потрібно вкладати в ринок житлової нерухомості країни близько 30 млрд. грн. У той же час, минулого року вся сума, вкладена в нього, була майже вдвічі меншою і становила 2 млрд. грн. Якщо висловити це в натуральних одиницях, то ситуація виглядатиме таким чином: на даний момент в Україні зареєстровано 16 об'єктів, будівництво яких є незавершеним.

Будівельні роботи продовжуються на 1400 об'єктах, на решті будівництво заморожено. 50% житлових будинків, що реально продовжують будівництво, – 49 777 квартир, наполовину готові до введення в експлуатацію. Приблизно 400 будівель – 27 864 квартири, готові до заселення на 70%. Для того, щоб закінчити будівництво цих будинків, потрібно загалом знайти 12,093 млрд.грн, які пропорційно розподіляться між незавершеними об'єктами.

Виходячи з підрахунків урядовців, у 2009-му році 49,3% житлових приміщень будувалося за кошти населення, а 40,7% за гроші підприємства та організацій в Україні. Держава взяла участь у цій сфері лише на 2,8%, які були виділені із державного бюджету. Міністерство регіонального розвитку та будівництва має намір змінити таку статистику, якщо в нього вийде захистити програму будівництва доступного житла та умовити Міністерство фінансів виділити кошти на її реалізацію.

А от чи вийде за допомогою такої програми трохи пожвавити будівельну галузь – залишається під питанням. Бо, по-перше, на сьогодні подібна програма вже була затверджена, проте так і не запрацювала. А по-друге, однією з головних її умов є безкоштовне виділення земельних ділянок під забудову місцевими органами влади.

І навіть у разі прихильності місцевого уряду, незрозумілим залишається питання, за які кошти місцеві чиновники забезпечать підведення комунікацій до ділянок, що забудовуються. А це також одна з основних умов реалізації програми будівництва доступного житла в Україні.

Плюс до всього самі забудовники на чолі з Мінрегіонбудом ще не прорахували точної собівартості будівництва житлових будинків. Якщо, на думку пана Ісаєнка, здійснити програму можна за собівартістю не нижче 4 тис.грн./кв.метр, то на думку забудовників звести житлові будинки дешевше ніж за 6,5 тис. грн./кв.метр зовсім не видається реальним навіть за виконання вищевказаних умов про безоплатному землевідведення.

Про те, що собівартість завищена, можуть сказати лише мало хто. Однією з цих меншин є генеральний директор будкомпанії «Творець» - Леонід Турчин. Він повідомляє, що безпосередньо робота та матеріали для будівництва становлять лише 54% від підсумкової суми.

Джерело: zabudovnyky.com.ua.