20-01-2010

В Україні створено реєстр ненадійних банківських клієнтів

клієнт

Для підвищення надійності банків, зміцнення довіри до банківської системи, а також зменшення ризиків, що виникають при обслуговуванні клієнтів, Національним банком України, за участю банків, створено єдину інформаційну систему обліку позичальників (боржників), які мають прострочену заборгованість за кредитами.

До ЄІС "Реєстр позичальників" підключаються банки, які підписали з НБУ договір про надання інформаційно-довідкових послуг за допомогою цієї системи. Після підключення банк регулярно надає інформацію про своїх ненадійних клієнтів та за її достовірність несе повну відповідальність згідно з чинним законодавством.

Станом на 1 січня 2010 року договори з НБУ щодо участі в "Реєстрі позичальників" підписали 154 банки, сумарні активи яких становлять близько 79,2% від активів банківської системи України. Загальна кількість банківських установ-учасників ЄІС "Реєстр позичальників" (з урахуванням філій) – 653.

Інформація, що зберігається в ЄІС "Реєстр позичальників", є банківською таємницею. Національний банк та банки-учасники системи не мають права використовувати цю інформацію не за цільовим призначенням, розголошувати, надавати іншим юридичним або фізичним особам, крім особи, про яку зібрано інформацію.

Джерело: est.ua