30-10-2009

При покупці конфіскованої нерухомості існує ризик залишитися ні з чим

конфіскація

Останнім часом банки активно почали реалізувати закладену нерухомість. Тим часом є серйозний ризик зазнати неприємностей із покупкою конфіскованого житла.

Конфіскована банком нерухомість небезпечна з юридичного погляду, повідомляє UBR. Колишній власник такої нерухомості має законне право протягом трьох років подати до суду нового власника і оскаржити вирок. Суд може визнати правочин недійсним, і для того можуть бути вагомі підстави. Наприклад, екс-власник може відстоювати права неповнолітніх, які проживали в конфіскованому об'єкті нерухомості, або оскаржити вартість житла.

За словами адвоката Наталії Доценко-Білоус, для розірвання угоди достатньою підставою буде наявність незаконеного перепланування квартири. «Попередній власник, щоб ускладнити подальше відчуження квартири, може зробити самовільне перепланування чи реконструкцію квартири. Що не дозволить отримати довідку-характеристику БТІ, якщо ми говоримо про Київ, відповідно не здійснити нотаріальну угоду щодо відчуження», — зазначила юрист.

Як повідомляє джерело «Етажу», якщо купується закладена в банку нерухомість, то безпечніше з юридичного боку купувати ту, яку банк продає за згодою власника, або сам власник добровільно погоджується на продаж іпотечного житла і реалізує його самостійно, без допомоги банку.

Підготував: Олександр Бєлов