31-07-2014

Торгова нерухомість в Україні переживає не найкращі часи

ТРЦ Рів'єра Одеса

У сегменті торгової нерухомості спостерігається заморожування проектів, перенесення термінів здавання об'єктів, зростання рівня вакантності площ.

З січня по травень 2014 року в Україні було здійснено будівельні роботи на суму 17,25 млрд грн., що на 6,5% менше за показники аналогічного періоду минулого року, повідомляє прес-центр Державної служби статистики.

За підсумками першого півріччя 2014 року у Києві налічується 24 окружних, 12 спеціалізованих, 4 регіональних та 9 районних функціонуючих торгових центрів, а також 21 гіпермаркет.

Так, у 2014 році в столиці було введено в експлуатацію торгово-розважальні центри Appetite та «Атмосфера», що орендується площею майже 34 тис. кв. м, через що загальний обсяг пропозиції торгових площ Києва зріс до 1,02 млрд. кв. м, що еквівалентно показнику 356,6 кв. м. на 1 тис. мешканців.

При цьому близько 30 проектів київських ТРЦ загальною площею, що орендується, близько 1,57 млн ​​кв. м. зараз знаходяться на різних стадіях готовності. Їхнє відкриття заплановане у 2014-2017 роках. А саме наприкінці 2014 року очікується відкриття ТРЦ «Райдуга», що орендується площею 7 тис. кв. м. та ТРЦ «Проспект» площею 41,4 тис. кв. м. для оренди.

Водночас заявлені дати відкриття частини об'єктів змістили на пізніші терміни через складну військово-політичну ситуацію в державі. Так, терміни здачі в експлуатацію ТРЦ Lavina Mall, Respublika, Podol Mall, Blockbuster Mall, ТЦ біля станції метро «Героїв Дніпра» та на вул. Вербицького було перенесено на 2015 рік. Загальна площа цих об'єктів, що орендується, становить 424,5 тис. кв. м.

"Відзначається значне зниження ділової активності в сегменті торгової нерухомості: "заморожування" проектів, скорочення планів розвитку мереж, падіння товарообігів, зниження орендних ставок та зростання вакантності", - заявив керівник департаменту стратегічного консалтингу компанії UTG Віктор Оборський.

В результаті рівень вакантності у столичних торгових центрах збільшився до 3,3% (у незатребуваних об'єктах він перевищує 50%). Фахівець пов'язує це явище з активною ротацією орендарів у перспективніші об'єкти, закриттям деяких магазинів і відходом з ринку частини іноземних компаній.