31-03-2017

Попит на складську нерухомість демонструє позитивну динаміку

склад

Згідно з звітом компанії CBRE Ukraine, покращення економічної ситуації в Україні протягом 2016 року позитивно позначилося на ринку складської нерухомості. Незважаючи на те, що темпи економічного зростання були невисокими, ключові макроекономічні показники, як обсяг роздрібного продажу та промислової продукції, що в свою чергу впливають на попит на складську нерухомість, почали демонструвати позитивну динаміку після тривалого падіння у 2014 –2015 роках.

У 2016 р. відзначалося зростання попиту на складську нерухомість з боку великих рітейлерів продовольчого сегменту, електроніки та електронної комерції на тлі відновлення роздрібної та оптової торгівлі. Важливим трендом 2016 р. стало поновлення зростання промислового сектору, що становило 4,2% р/р. Зазначені позитивні зміни у ключових галузях стимулювали поступове відновлення попиту на складську нерухомість. У результаті у 2016 році обсяг орендної активності (включаючи пролонгацію договорів оренди) сягнув приблизно 180 тис. кв. м. складських площ, при цьому валове поглинання становило 110 тис. кв. м., що на 32,5% більше у порівнянні з показником минулого року. Варто зауважити, що якщо на початку 2016 року в загальній частці транзакцій переважали невеликі угоди (2–5 тис. кв. м.), то у другому півріччі було укладено кілька середніх (5001–10 тис. кв. м.) та великих (понад 10 тис. кв. м.) угод.

Однією з найбільших угод з оренди у 2016 році став переїзд логістичного оператора Zammler до складського комплексу "Технополіс Бровари", який орендував там 17 тис. кв. м. Серед завершених транзакцій варто відзначити операцію з оренди 11 тис. кв. м. національним оператором доставки "Нова Пошта" в логістичному комплексі "Омега 2". Крім того, логістична компанія Fiege переїхала до складського комплексу «Термінал Бровари», взявши в оренду 7,6 тис. кв. м., а компанія з виробництва та дистрибуції косметики Oriflame орендувала 8,9 тис. кв. м. у логістичному парку «Коммодор». Серед операцій із продажу, проведених у 2016 році, найбільш значущою подією стала купівля складського комплексу «Термінал Бровари» великим українським онлайн-рітейлером Rozetka.

Щодо пропозиції, у 2016 році не було введено в експлуатацію жодного складського об'єкта. Таким чином, загальна пропозиція складських приміщень залишилася незмінною і становила 127 тис. кв. м. При цьому будівельна активність у сегменті практично призупинилася через низькі орендні ставки, високу вакантність та обмежений доступ до позикового фінансування.

На тлі відсутності нових площ для оренди та відновлення попиту рівень вакантних площ на ринку почав скорочуватися, досягнувши 12,0% станом на кінець 2016 року, що на 3 п. п. менше порівняно з кінцем 2015 року.

Орендні ставки у найкращих об'єктах знизилися приблизно на 9%, перебуваючи на рівні 4.1 дол./кв. м./місяць на кінець грудня 2016 року. У розрізі класу об'єктів ставки на складські приміщення класу А варіювалися в межах 2,8–4,0 дол./кв. м./місяць, тоді як орендні ставки на приміщення класу були на рівні 1,8–2,8 дол./кв. м./місяць на кінець 2016 року.

За матеріалами CBRE