31-10-2023

Відновлення цін на оренду житла в Україні після економічних потрясінь

ціни на житло

Серйозні зміни сталися на ринку оренди житла в Україні за останній рік. Ціни на орендоване житло зросли в кілька разів, викликавши хвилю занепокоєння серед орендарів. Однак, в даний час картина змінюється, і ринок починає повертатися до стабільності. Сьогодні ми розповімо, які фактори вплинули на цей процес та які тенденції зараз спостерігаються на ринку оренди житла в Україні.

Зниження цін на початку війни

На початку конфлікту в Україні вартість орендованого житла суттєво впала. Багато людей залишали великі міста, не бачачи майбутнього в умовах нестабільності. В результаті цього безліч орендних квартир залишилися порожніми. Власники житла були готові здавати їх за мінімальними цінами, а в деяких випадках навіть просто за оплату комунальних послуг.

Зростання цін під тиском енергетичних криз

Проте, з початком осені 2022 року та регулярних ракетних атак на енергетичну інфраструктуру, ціни на деякі види житла почали стрімко зростати. В результаті вартість оренди такого житла збільшилася в 2-2,5 рази в порівнянні з довоєнним періодом. Енергетичні кризи змусили українців переглядати свої критерії вибору орендованого житла.

Зміна критеріїв вибору орендованого житла

Сьогодні українці обирають знімне житло, орієнтуючись на чотири основні критерії: наявність світла, газу, опалення та інтернету. У тих місцях, де це забезпечено ціни на оренду житла автоматично зросли вдвічі. Особливо високим попитом користуються будинки з оптоволоконним інтернетом. Люди активно шукають такі варіанти, що призвело до зростання цін на них у 2-2,5 рази.

Процес відновлення ринку

Ситуація почала стабілізуватися лише у березні поточного року, коли обстріл енергетичної інфраструктури майже припинився, і життя в будинках стало більш комфортним. З квітня почалося поступове зростання цін на оренду житла у різних сегментах.

Ринок елітної нерухомості

Винятком є ​​ринок елітної нерухомості. До початку конфлікту оренда таких квартир коштувала від 3 до 7 тисяч доларів на місяць. В даний час орендарі обережно підходять до цього сегменту і часто домагаються зниження цін.

Висновок

Таким чином ринок оренди житла в Україні пережив серйозні турбулентності за останній рік. Почавшись із різкого зниження цін, він зараз поступово відновлюється, повертаючись до відносної стабільності. Сьогодні українцям доводиться уважніше вибирати орендоване житло, орієнтуючись на наявність комунальних послуг, що впливає на ціноутворення. Ринок оренди житла продовжує еволюціонувати і його майбутнє залишається під уважним наглядом.

Раніше ми розповіли про основні фактори, що роблять оренду житла. важливим інструментом економічного розвитку, а також позитивні та негативні сторони цього процесу.

Джерело: Today.ua

Підготував: Олександр Бєлов