31-07-2020

Види водостічних систем та їх особливості

водостік

Будь-який водосток – незамінна частина покрівлі. Він призначений для збирання зайвої води після опадів, а також відведення її з даху, стін та інших елементів споруди. Для транспортування вологи потрібні різні елементи, які об'єднані в один механізм. Сюди входять різні вирви, труби, тримачі, захисні елементи тощо.

Водостічні системи просто необхідні для того, щоб зберегти сухість усередині будівлі та продовжити термін її експлуатації. Навіть надійність та довговічність фундаменту залежить від якості подібних механізмів. Тому так важливо вибирати правильно та уважно.

Види водостічних систем в залежності від монтажу

Подібні механізми можуть мати різне розташування та тип монтажу. Вибір залежить від типу будівництва, кліматичних умов та багатьох інших факторів. Існують два типи систем:

  • зовнішні;
  • внутрішні.

Зовнішні водостоки застосовуються набагато частіше, особливо у приватному будівництві. Вся справа в тому, що він чудово підходить для облаштування різних дахів і приміщень. Найкраще встановлювати такі вироби на класичних скатних дахах. Вони можуть скидати воду по жолобах до встановлених зовнішніх труб. Також є моделі, які дозволяють скидати накопичену воду по звисах карнизу.

Останній варіант вважається застарілим, тому зустріти його можна досить рідко. Будівельники не рекомендують використовувати його, оскільки велика кількість неорганізованих потоків води можуть призвести до намокання стін, псування оздоблювальних матеріалів, а також руйнування різних частин покрівлі. Якщо є можливість використовувати жолоби, краще вдаватися до них.

Системи, які виводять воду водостічних труб трохи складніше в установці, але максимально захищають будинок від передчасного руйнування, грибка, вологи і т.д. До того ж, жолоби можуть виводити воду у зручне місце.

Внутрішній тип водостоків необхідний у випадках, коли дах має плоску форму. У такому випадку труби для відведення води встановлюються всередині будівлі. Вони не торкаються стін, щоб не з'явилося грибка, а також усередині відводів не змінювалася температура. У разі, якщо механізм було вмонтовано правильно, проблем з вологою не повинно бути. Відведення води буде таким же ефективним, як і у випадку із зовнішніми трубами.

Плюс внутрішніх механізмів у тому, що вони не потребують додаткового підігріву. Вода у них не замерзає. Найчастіше такі вироби підходять для багатоповерхових будівель та житлових будинків.

Підготував: Олександр Бєлов