31-03-2020

5 важливих моментів при виборі комерційної нерухомості для здачі в оренду

кафе

Інвестування в комерційну нерухомість за принесеними доходами в кілька разів випереджає традиційніші способи вкладу грошей. Якщо правильно підібрати об'єкт, його дохід становитиме 20% від витраченої суми щорічно. Проте пошук прибуткового комерційного об'єкта завдання досить складне. Адже, не звернувши увагу на деякі особливості, така інвестиція буде збитковою.

Розташування нерухомості

Локація комерційного об'єкта залежить від того, чим займатиметься його інвестор. Так, кафе в центрі міста або з розташованим навчальним закладом будуть ідеальним варіантом, а для продуктового магазину краще підійде густонаселений спальний район. При цьому думка, що прибутковий об'єкт має бути лише у великому місті чи сучасному районі давно застаріла. Сьогодні навіть у економічно відсталих районах чи областях можна знайти вдалий та прибутковий об'єкт, але з урахуванням локації діяльності.

Вибір майбутнього орендаря

Розглядаючи той чи інший об'єкт, важливо чітко представляти майбутнього орендаря. Для інвестора-початківця з обмеженим бюджетом краще вибирати невеликі площі під магазини чи ринок із продуктами харчування. Так, навіть у найскладніший економічний момент населення відмовиться від відвідування розважальних закладів, але не від їжі. А тому орендарі будуть завжди, навіть якщо картина не здаватиметься стабільною.

Цінова категорія угоди

Говорячи про ринок оренди комерційної нерухомості, важливо розуміти, що вхід на нього, наприклад, в Одесі, коштує в середньому. 906 тис. Доларів. Тому, якщо інвестор бажає розпочати справу, але має лише невеликі фінансові накопичення, він може звернутися до краудфандингових майданчиків. Внісши суму від 5 до 10 тис. доларів можна здійснити спільне придбання нерухомості з іншими інвесторами та розраховувати на стабільний дохід від відсотків.

Існування посередників

Співпрацювати з агентами необхідно дуже обережно, адже згодом третя сторона не несе відповідальності і все лягає на плечі покупця. Вкладати велику суму потрібно лише після розгляду безлічі досвідчених та кваліфікованих фахівців.

Юридична перевірка паперів

Підтримка юриста для перевірки документів необхідна. На цьому ринку також є шахраї, а втрачені суми в рази більші, ніж на ринку некомерційних об'єктів. Досить часто власники намагаються продати об'єкт із мінімальним прибутком від нього чи юридичними проблемами, які розбираються в суді.

Висновок

Коли власники комерційних площ не задоволені фінансовим «вихлопом» від цього виду доходу, особливо з урахуванням того, що будь-які об'єкти потребують додаткового контролю, підтримання приміщення у нормальному стані, то вони приходять до висновку про необхідність виставляти нерухомість на продаж. Про що повинен знати кожен продавець комерційної нерухомості цієї статті.

Автор: Олександр Бєлов