31-01-2018

Яким був ринок складської нерухомості України у 2017 році

склад

У зв'язку із збільшенням товарообігу підвищується й активність рітейлерів, а відповідно й логістичних операторів.

Введення нових площ мало місце, однак, в основному це були об'єкти, які будувалися та відкривалися під конкретних орендарів.

Порівняно з 2016 роком можна говорити про зростання нової пропозиції. Запроваджувалися нові черги складських об'єктів, які будувалися протягом останніх років, але так і не запровадили.

Попит зростає. Тут переважають невеликі об'єкти, але у зв'язку з малою кількістю нової пропозиції зберігається дефіцит на якісні великі складські площі. У зв'язку з цим великі рітейлери змушені купувати склади або розвивати їх чи будувати самостійно.

Така ситуація позначається на вакантності, яка помітно знижується. Орендні ставки поки що не підвищуються, проте, надалі, за збереження зазначених вище тенденцій – можна буде спостерігати зниження вакантності та незначне зростання ставок.

На 2018 рік прогнозується зростання пропозиції. Про відкриття нових об'єктів заявляють низку великих логістичних комплексів, проте їхнє відкриття безпосередньо залежить від того, чи зможуть вони знайти орендаря на свої приміщення.

За матеріалами naiukraine.com.