30-08-2018

Фактори успішності комерційної нерухомості у житлових комплексах

приміщення у житловому комплексі

Експерти зазначають, що вартість та успішність комерційної нерухомості на перших поверхах житлових комплексів залежить від таких чинників. Про це йдеться у матеріалі, підготовленому Retailers.

  1. Розташування.
  2. Інфраструктура.
  3. Відповідність технічних показників.
  4. Наявність паркінгу.
  5. Відкритість об'єктів.
  6. Ширина вітрини.
  7. Огляд фасаду.

Як зазначає комерційний директор девелоперської компанії «Будхаус Груп» Максим Гаврюшин, чим краще виявляються перелічені вище фактори, тим вище вартість таких приміщень і нижчі ризики, пов'язані з їх заповненням. Окупність подібних приміщень залежатиме від типу бізнесу, під який вони купуються та здаються у найм.

Заступник комерційного директора SAGA Development Лілія Півньова стверджує, що вартість комерційної нерухомості має дві складові – це ціна та цінність.

  • Ціна формується, виходячи з технічних характеристик приміщення – того, що робить його придатним для того чи іншого виду бізнесу.
  • Цінність – існуюча затребуваність об'єкта та динаміка такої затребуваності у майбутньому.

Думка Євгенії Соломатіної, керівника департаменту агентських та консультаційних послуг у сфері торгової нерухомості Cushman & Wakefield.

«Від успіху стріт-рітейлу нерідко залежить попит на квартири у житловому будинку. За ідеєю, приміщення стріт-рітейлу повинні заселятися одночасно з квартирами, щоб не створювати незручностей та забезпечувати мешканців необхідною інфраструктурою. Але для цього орендарі стріт-рітейлу мають з'явитися за 2–3 місяці до повного заселення мешканцями».

Лілія Півньова також рекомендує девелоперу дотримуватися балансу між житловою та торговельною нерухомістю. Надлишок комерційних площ у житловому комплексі призведе до їх низької затребуваності, а недостатня кількість площ – до неповноцінності інфраструктури. Максимальний обсяг комерційних площ має перевищувати 10% від обсягу житла.

Підготував: Олександр Бєлов