29-10-2014

Як правильно здати магазин в оренду

вхід до магазину

Магазин класифікується як нежитловий об'єкт комерційного призначення та вимагає спеціального договору оренди частини будівлі між орендарем та орендодавцем письмово. Як орендодавець виступає власник приміщення або уповноважений його представник. Орендарем може бути будь-який повноправний суб'єкт.

Стандартний термін договору один рік та вимагає державної реєстрації правочину оренди. Якщо термін більше трьох років обов'язково нотаріальне завірення. При складанні угоди обов'язкові реквізити обох сторін, такі як паспортні дані, кадастрові паспорти на ім'я будівлі та приміщення. Вкрай бажано їх складати за допомогою юриста, щоб уникнути в майбутньому різних неприємних ситуацій. Нижче піде опис кількох нюансів, адже на будь-якому фінансовому ринку правила однакові і потрібно все розрахувати, щоб уникнути збитків.

Якщо вам не хочеться платити 15% від суми оренди державі доведеться пройти реєстрацію як фізичну — особу підприємця, податок складатиме приблизно 200 гривень на місяць. Обмеження становитимуть 100 кв. м. площі чи 300 кв. м. приміщення та до двох соток земельної ділянки. Якщо складати юридичній особі, то ще й 5% з обороту. Обійти ці обмеження можна, документально вказавши, наприклад, 100 кв. м, а решта – в усному вигляді.

Також необхідний дозвіл органів пожежного нагляду, щоб уникнути штрафу від 20 до 40 неоподатковуваних мінімумів громадян з конфіскацією товарів. Цей документ є безстроковим і видається один раз. Проведення цієї процедури платне та рішення приймається до 10 днів.

Приміщення не повинно здаватися безкоштовно, навіть родичам, інакше ДПІ може надіслати свого оцінювача і той встановить свою суму оренди та випише штраф як доповнення. Допускається туди вписати суму комунальних витрат.

Субаренду приміщення допускається з письмового дозволу орендодавця і термін договору не може перевищити строк первинного оренди (Наприклад, орендар магазину тимчасово ним не займається і відійшов від справ).

Попереднє розірвання договору можливе за рішенням як орендаря, і орендодавця, у разі порушення обумовлених ними умов чи позовом через суд з ініціативи однієї із зацікавлених сторін. При розірванні, як і під час укладання обов'язковий акт прийому-передачі майна, що означає дату дії початку чи кінця договору.

Олег Байздеров, директор центру оренди АН BFS:

«Ось у вас є готовий магазин, який приносить, наприклад, 500 дол. США на місяць. Якщо проаналізувати поточну ринкову ситуацію в світі нерухомості, співвіднести отриманий прибуток і витрати, то може виявитися вигіднішим вам його продати відразу після розкрутки щоб купити новий, Заробивши на цьому непогану суму і поклавши її в банк під відсотки. »

Автор: Олександр Бєлов