29-07-2013

Ринку торгової нерухомості прогнозують зростання

торговий центр

Цього року торгівельна нерухомість в Україні буде провідною галуззю галузі. Однак багато залежить від політичної та економічної ситуації країни. Також велику роль відіграє міжнародна фінансова ситуація. Цією думкою поділилися фахівці ринку, як повідомляє UREC – високопрофесійна галузева організація ринку нерухомості України.

За 2012 рік, за даними фірми UTG, пропозиції в торговельній галузі Києва збільшилися на 112 тисяч квадратних кілометрів придатної для оренди площі, а самі орендні ставки піднялися на 5-10 відсотків. Рівень вакантності у професійних ТЦ та ТРЦ при цьому становив менше одного відсотка.

За твердженням Віталія Бойка, партнера компанії UTG, — кількість потенційних орендарів збільшилася до 2013 року значно, модних брендів побільшало, вони активно розвивають свій бізнес на території України. Таким чином, усі елементи сегменту кажуть, що ситуація на даному ринку є позитивною».

Начальник ради директорів «AVEC Group» О. Чернишов оцінив перспективні формати нерухомості в торгівлі та підкреслив, що «в Україні інвестиційно-привабливим стає формат великих регіональних ТЦ, які розташовані у Києві та містах-мільйонниках. Ці міста виділяються великим ринком споживачів, які, як і раніше, потребують якісних ТЦ, а також сучасних рітейл-мереж».

В області офісної нерухомості питання дещо інакше. Відповідно до даних компанії UTG, за минулий 2012 рік у Києві було введено в експлуатацію приблизно 190 тисяч квадратних кілометрів площ під офіси. Отже, нові пропозиції щодо бізнес-центрів Києва минулого року склали майже дворічний запас. Вільні площі київських БЦ становлять 19%, а ціна оренди знизилася на 5-10% у середньому.

Втім, як було помічено генеральним директором фірми «Midland Development» Оленою Шуляк, — «якщо прислухатися до орендаря і виконувати всі його вимоги, що не призводять до великих витрат, але дають збільшити ефективність простору для бізнесу, то будь-який офісний проект має всі шанси стати успішним. ». Як оцінює експерт, нині орендарі цікавляться не стільки розташуванням офісу в центральних ділових районах, а високим рівнем технологічності, екологічним станом простору, що орендується, та інженерним оснащенням.

Підготував: Олександр Бєлов