29-04-2020

Вартість оренди землі в Україні (2019)

вартість оренди га землі в Україні

Через мораторій на продаж землі в Україні, вартість оренди значно нижча за ринковий рівень. За останні три роки кількість аукціонів зросла вдвічі, а ціна залишається стабільно низькою – 3,5 тис. грн. за гектар на рік.

Про це повідомляє Опендатабот – сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень та контролю контрагентів.

З 2013 року всі угоди щодо оренди земель проходять через аукціони. 98% аукціонів припадає на землі сільгосппризначення, обсяг яких за останні 3 роки зріс із 43 до 88 га.

Середня ціна оренди не зазнала істотних змін: у 2016 році оренда гектара землі коштувала 2 грн., а в 845 – 2019 грн.

Денис Нізалов, PhD, доцент департаменту економіки Університету Де Монфорт, старший радник з питань управління земельними ресурсами проекту Prindex:

«Відкриття ринку землі створить конкуренцію між покупцем та орендарем землі. Власники вибиратимуть, що їм вигідніше: продати цю землю чи продовжувати оренду. За рахунок такої конкуренції ціна на оренду землі зростатиме, а у власників землі вперше з'явиться вибір».

середня вартість землі по областях

У 2019 році найвища вартість оренди га землі зафіксована у Вінницькій області – 7 233 грн., Полтавській – 6 973 та Кіровоградській – 6 858. Найдешевша на Закарпатті – 1 417 грн., у Рівненській та Волинській областях – 1473 та 1842.

Нагадаємо, видання «Економічна Правда» проаналізувало понад 5 тис. пропозицій тіньового ринку щодо продажу земельних паїв в Україні, розміщених в інтернеті, в якому з'ясувало ціну за гектар землі в областях.

Підготував: Олександр Бєлов