28-09-2017

Пам'ятка орендарю, або як не залишитись на вулиці

пам'ятка

Цей матеріал складено нашими фахівцями для тих, хто вирішив самостійно, шляхом продзвону різних сумнівних агентств, підшукувати собі квартиру.

1. Остерігайтесь інформаційників.

Напевно ви зустрічали оголошення від різних фірм із пропозицією допомоги в оренді квартири за невеликі комісійні. Коли ви телефонуєте за цим оголошенням, вас запрошують до офісу та пропонують укласти договір. При цьому просять зробити передоплату. Якщо так, то сміливо посилайте лісом. Передоплата – це найперша ознака шахрайства. Після того як ви віддали свої гроші, видається роздруківка з варіантами і вас надсилають на ці адреси. Гарантуємо вам, що вас там ніхто не зустріне і цих квартир не існує. А свою передоплату ви навряд чи отримаєте назад.

2. Будьте скрупульозними, уточнюйте все.

Щоб зайвий раз не витрачати час на марні та безглузді перегляди, уточнюйте всю інформацію по телефону. Відстань до квартири обов'язково перевіряйте картою – у агентів п'ять хвилин пішки до метро легко перетворюються на двадцять. Уточнюйте ціну і що входить туди, інакше при приїзді може виявитись, що комунальні платежі доведеться оплачувати вам і орендна ставка відповідно легко піднімається на кілька тисяч.

3. Ніколи не вірте чужому агентові.

Запам'ятайте, якщо поруч з вами немає агента, який представляє ваші інтереси - тримайтеся напоготові. Агент, який показує квартиру, не працює на вас – він працює на власника. Йому ви байдужі, йому головне здати квартиру.

4. Перевірте документи.

Обов'язково перевіряйте документи у власника як на квартиру, так і особисті. Насамперед ви повинні отримати відповідь на запитання, на якій підставі вона має право здавати вам квартиру.

5. Знайте свої права.

Права свої треба знати. Наприклад, мало хто знає, що виселити вас власник має право лише на підставі рішення суду. Навіть якщо власник прийде з дільничним, але без рішення суду, можете їх посилати. Щоправда, робити це бажано таки культурно.

Автор: Олександр Бєлов