28-06-2018

Який будинок краще зводити для житла?

будівництво будинку з сип панелей

Який будинок краще звести для власного житла? З цим питанням ми звернулися до спеціалістів будівельної компанії. Майстерний.

Сергій Волнянський: «Кожна людина мріє про власний будинок, до якого він повертатиметься після робочого дня та відпочиватиме. Тому потрібно відповідально підходити до питання будівництва будинку. Для цього спочатку необхідно визначитися з тим, яким ви бачите свій майбутній будинок, будинок вашої мрії, і оцінити свої реальні можливості, які ви маєте для втілення цього бажання в життя.»

Плануючи побудувати власне житло, багато людей намагаються вирішити, з чого краще будувати будинок, щоб у ньому було затишно, тепло і при цьому грошові витрати на таке будівництво були б мінімальними. Але такого ідеального матеріалу для будівництва не існує, оскільки кожен з них має свої переваги і недоліки. Тому треба виходити з власних можливостей та потреб, вирішуючи для себе, наприклад, яких недоліків матеріалу можна знехтувати.

Будівництво дерев'яного будинку

Дерево як будівельний матеріал цінувалося завжди. По-перше, цей матеріал вважається загальнодоступним, а по-друге – він екологічний. Ці два важливі критерії часто і змушують людей звернути свій погляд у його бік. Матеріали для будівництва дерев'яного будинку можуть бути різними: оциліндрована або тесана колода, брус звичайний, профільований або клеєний. Всі вони відрізняються один від одного своїми характеристиками та, природно, ціною.

Можна виділити явні переваги будинку, збудованого з дерева:

  • мінімальні грошові витрати на фундамент;
  • відсутність спеціальної обробки;
  • приємна фітотерапія;
  • «дихають» стіни будівлі;
  • оптимальна вологість у приміщенні.

Крім цього, дерев'яний будинок досить теплий: його стіни, товщина яких всього 200 мм, зберігають тепло краще за метрові цегляні стіни. При цьому на будівництво такого будинку піде і менше часу.

Якщо говорити про мінуси цього будматеріалу, то основним є його висока вогнебезпека. Але зараз фахівці вирішили і цю проблему, обробляючи деревину особливим способом. Щоправда, через це знижується і її екологічність.

Намагаючись заздалегідь розрахувати вартість дерев'яного будинку, слід знати, що вона залежить від типу споруди та обраної породи дерева. Наприклад, кедр дорожчий за інші порід, а сосна значно дешевше. Але така ціна виправдана, оскільки вона складається з властивостей дерева та його загартування в природних умовах, що дозволить будинку простояти довше за інших.

Будівництво каркасного будинку

Такий будинок має й іншу назву: каркасно-щитовий або будинок із СІП-панелей. Основні переваги каркасного будинку полягають у тому, що він буде теплим і при цьому його будівництво не займе багато часу за малих фінансових витрат.

Каркасна технологія мала свої недоліки: пожежобезпечність, наявністю гризунів, дуже легка конструкція для житлового будинку, але зараз ці проблеми вирішені застосуванням спеціальних вогне-, біозахисних розчинів.

Будівництво цегляного будинку

Багато хто віддає перевагу цегляному будинку, тому що відзначають такі його якості, як підвищена міцність і монолітність. Але побудувати дійсно хороший будинок з цього матеріалу складно, тому що в даний час важко знайти хорошу цеглу, яка послужить надійною основою будинку. Вихід із цього положення є: можна побудувати комбінований будинок, який поєднуватиме в собі кілька будівельних матеріалів. У цьому випадку можна скоротити свої грошові витрати, а також час, необхідний на всі роботи.

Відзначаючи плюси цегляних будівель, слід сказати про їх міцність, стійкість до грибків, вогню і можливість додаткової внутрішньої обробки. Але при цьому буде потрібне будівництво великого фундаменту, який повинен бути закладений на пристойній глибині. А оздоблення такого будинку вимагатиме пристойних вкладень. Але все ж таки деяких людей це не лякають, тому що їм важлива міцність і довговічність будинку.

Будівництво будинку з піноблоків

Існує ще один хороший варіант житла – будинок із піноблоків. При цьому слід зважати на те, що піноблоки бувають декількох видів: газобетон, керамзитобетон, а також пінобетон. У кожного з них є свої переваги та недоліки. Але в одному вони схожі – їхня легкість дозволяє швидко зводити будь-які будівлі, оскільки один такий піноблок замінює приблизно 17 звичайних цеглин.

Плюси такого будинку очевидні: відмінна теплоізоляція, суттєве скорочення термінів будівництва, низька вартість всього проекту та фундаменту. Говорячи про мінуси цього матеріалу, варто окремо розглядати кожен тип піноблоків.

Так, газосилікат здатний убирати вологу і після цього тріскатися. Тому необхідно постійно стежити за вологістю у такому будинку. А також слід знати, що починати облицювання будинку з піноблоків можна тільки після того, як воно добре просохне в опалювальний сезон. Пінобетон дуже чутливий до постійних заморозків. До того ж у ньому практично не будуть триматися решітки та двері із заліза. Полістиролбетон паропроникний, а також чутливий до сонця. Тому необхідно заздалегідь подумати про вентиляцію.

Що стосується загальних недоліків будинку з піноблоків, то можна відзначити наступні: можливість появи тріщин в результаті просідання ґрунту, а також купівля неякісних піноблоків, характеристики яких значно відрізнятимуться від бажаних.

Яку технологію вибрати – вирішувати вам, ми рекомендуємо каркасну за рахунок високої швидкості зведення будинку, енергоефективності та економії на будівництві. Будуйте будинок для своєї сім'ї, втілюйте мрії в життя і нехай кінцевий результат принесе вам позитивні емоції.

Автор: Олександр Бєлов