28-06-2013

Інвестиції у комерційну нерухомість ЦСЄ зросли на 30%

будівлі

У Центральній та Східній Європі у травні 2013 року зафіксовано зростання інвестицій у комерційну нерухомість на 30% до першого півріччя 2012 року. Згідно з новим дослідженням компанії CBRE, обсяг інвестицій склав 3,7 млрд. євро.

У результаті високого рівня інвестицій у Росії (2,5 мільярда євро), загальний обсяг інвестицій дорівнював приблизно двом третинам від загального обсягу угод, укладених протягом усього 2012 року. Незважаючи на те, що активність у Польщі (близько 750 мільйонів євро) у першому півріччі 2013 року нижча порівняно з аналогічним періодом 2012 року, очікується, що запланований вихід на ринок активів та підписання кількох важливих попередніх угод пізніше цього року, підштовхнуть зростання обсягу інвестицій.

На сьогоднішній день за 2013 рік у регіоні ЦСЄ було укладено десять угод вартістю понад 100 мільйонів євро, що підтверджує попит на великі придбання з боку інвесторів. Очікується, що продаж високоякісних великих об'єктів триватиме і залишиться драйвером, який залучатиме значні інвестиційні потоки в ЦСЄ до кінця року. Незабаром очікується підписання кількох угод про купівлю великих об'єктів нерухомості та інвестиційних портфелів, у тому числі покупка Silesia City Center у Катовіце — великого торгового центру вартістю понад 400 мільйонів євро, придбаного консорціумом на чолі з Allianz.

Інвестори, які розглядають придбання непреміальних активів, також поступово виходять на ринки регіону ЦСЄ, оскільки розраховують отримати прибуток через низьку ліквідність у непреміальному сегменті. Зазначається зацікавленість інвесторів у більшості ринків ЦСЄ, проте найпомітніше вона в Чеській Республіці та Польщі.

Майк Етвелл, керівник відділу ринків капіталу регіону ЦСЄ та Польщі, прокоментував ситуацію так:

«Інвестори вважають, що зможуть отримати прибуток за рахунок вдалого розташування активів у поєднанні з додатковими характеристиками, деякі з таких об'єктів розташовані навіть у регіонах. Наразі ми бачимо, що деякі інвестори з великим інтересом розглядають нерухомість торговельного та офісного секторів, розташовану у нестоличних регіонах Польщі».

Значна зацікавленість інвесторів у регіоні ЦСЄ відповідає прогнозам щорічного опитування про наміри інвесторів, що проводиться CBRE. Дослідження, в якому брало участь понад 360 висококваліфікованих респондентів, які є членами інвестиційної спільноти, показало, що 14% інвесторів вважають регіон ЦСЄ найбільш привабливим для інвестицій у 2013 році.

За матеріалами allretail.ua.