14-05-2012

Як вибрати земельну ділянку?

ділянки

Як зробити правильний вибір ділянки так, щоб надалі ніщо не заважало повною мірою насолоджуватися всіма принадами заміського життя. На що варто звернути увагу, щоб довгоочікувана покупка не перетворилася на купу проблем, розгребти яку коштуватиме чимало коштів, часу та нервів.

Необхідно враховувати доступність магазинів, пошти, школи, дитячого садка, лікарні, громадського транспорту. Стан та ступінь завантаженості автомобільних доріг. Дізнатися про можливість підключення електроенергії (яку кількість кіловат вам зможуть виділити), водопостачання, газу, відведення каналізаційних стоків, централізованому вивезенні сміття.

В органах місцевого самоврядування варто поцікавитися про перспективи забудови та розвитку території, до якої категорії земель належить ця ділянка, дізнатися про можливість постійної прописки чи реєстрації.

Форма ділянки, її площа, розташування щодо сторін світла повинні бути оптимальними та повністю відповідати вашим вимогам та планам забудови.

Особливу увагу варто приділити типу ґрунту та рівням залягання ґрунтових вод. Це питання краще довірити фахівцям, тому що в деяких випадках може знадобитися додаткове відсипання або навіть заміна ґрунту, що може спричинити суттєві додаткові витрати. В окремих випадках коли поверхневі ґрунтові води близько, доводиться відмовлятися від будівництва льоху, підземного гаража або повністю переглядати проект, підбираючи легший варіант (наприклад каркасний).

Не можна виключати і ймовірність прихованих дефектів: масиви гранітних пород у ґрунті, що перешкоджають бурінню свердловин для автономного водопостачання. Також, при виборі ділянки, варто звернути увагу на проблеми, характерні саме для вашого регіону. Це можуть бути пожежонебезпечні осушені торфовища, території, що підтоплюються талими водами, сезонним розливом річок і струмків.

Деяку корисну інформацію можна дізнатися у сусідів, якої глибини у них свердловина, можливо, хтось робив аналіз води, розпитайте про позитивні та негативні аспекти життя в цьому районі тощо. Постарайтеся започаткувати добросусідські відносини, адже хороші сусіди це п'ятдесят відсотків вашого гарного настрою.

Автор: Олександр Бєлов