27-08-2016

Чи потрібно звертатися в агентство нерухомості під час оренди квартири?

будинок у руці

У того, хто з тих чи інших причин не має власного житла і в найближчому майбутньому не розраховує їм придбати, швидше за все, до певного моменту виникне думка про оренду цього самого житла.

З чого слід розпочати? У пошуку квартири, що здається, можна звернутися до знайомих і друзів, але, як правило, цей варіант не особливо дієвий. Тим більше, що для вирішення фінансових справ краще задіяти сторонніх людей, щоб не робити цих питань запорукою міжособистісних відносин.

Можна переглянути газетні оголошення та інші ЗМІ. Зазвичай подібні оголошення включають три види.

Перший – це послуги власників квартир, які здають їх в оренду. Безперечна перевага цього методу полягає в тому, що не доведеться платити комісію посереднику, яким зазвичай буває агентство нерухомості. Але в цьому випадку оформляти договір, і перевіряти дійсність правовстановлюючих документів доведеться самому квартиронаймачу. А у разі якихось накладок звинувачувати не буде кого.

Другий вид - це користуватися оголошеннями агентства нерухомості. Існує один недолік у такому способі, який полягає у досить суттєвій комісії (як правило, агентство бере 50% від суми; тобто якщо людина винаймає житло за 10 тис. гривень на місяць, то ще 5 тис. гривень потрібно буде віддати агентству) . Але як би там не було, позитивних сторін у цьому випадку набагато більше.

Перевірка справжності документації здійснюється агентством нерухомості, яку вони повністю відповідають. Співробітник агентства виконує функцію посередника під час укладання договору, який вони ж і склали. Однак буде не зайвим уважно ознайомитись із договором. Інформаційні бази, що є у розпорядженні агентств, є актуальними. Підбором варіантів займається ріелтор, який супроводжує квартиронаймача під час відвідування кожної адреси. Одним словом, після звернення в агентство нерухомості, клієнт більше не спантеличений пошуками, а просто чекає на дзвінок. При цьому послуги оплачуються лише після того, як договір із орендодавцем укладено.

Саме завдяки цим позитивним моментам, дедалі більше людей сьогодні бажають скористатися послугами фахівців агентств нерухомості, оскільки їм краще переплатити, ніж обтяжувати себе турботами про законність угоди та пошуком прийнятних умов. Звернувшись в агентство, клієнту потрібно лише назвати умови, що є для нього найбільш підходящими, та залишити свій контактний номер телефону. Далі за справу візьмуться люди, які мають набагато більший досвід у даному виді діяльності.

І третій вид – скористатися за певну винагороду (зазвичай дуже недорого) міською базою житла, що здається в оренду. Однак, вдавшись до такого способу, можна сильно розчаруватися як отримані відомості. Інформація в базі може бути не лише застарілою, а й взагалі несправжньою. За наданими адресами у таких випадках проживають люди, які абсолютно не знають, що їхня квартира здається.

Автор: Олександр Бєлов