27-04-2018

Домашні сонячні електростанції під «зелений» тариф

сонячна електростанція

На сьогоднішній день будівництво сонячної електростанції під «зелений» тариф – один із найвигідніших та найнадійніших способів вкладення грошей в Україні. Дохід від експлуатації фотоелектричних панелей, встановлених на даху будинку чи присадибній ділянці, може сягати 180 тисяч гривень на рік. Терміни окупності проекту залежать від рівня інсоляції в регіоні, варіюють від 6 до 12 років.

Необхідне обладнання для будівництва станції

"Зелений" тариф поширюється лише на мережеві сонячні електростанції - фотоелектричні установки, приєднані до електричних мереж загального призначення. Потужність приватних комерційних систем, згідно із законодавством, може сягати 30 кВт. Устаткування для сонячної електростанції може бути як імпортним, і вітчизняним. У разі коли місцева складова досягає 30–50%, «зелений» тариф збільшується на 5–10%.

Ключовими елементами мережевої станції є сонячні панелі (батареї, фотомодулі) – електрогенеруючі пристрої на основі полікристалічного або монокристалічного кремнію. У їх завдання входить перетворювати випромінювання сонця на постійний струм. Ще одна важлива складова станції – мережний інвертор. Він управляє та моніторить роботу всієї системи, трансформує постійний струм у змінний для подачі в загальну мережу. Крім основних елементів, у комплекті йдуть кріплення, кабелі, конектори, захисне та комутаційне обладнання.

Як оформити «зелений» тариф для сонячних електростанцій

Будівництво будь-якої фотоелектростанції починається з оцінки місцевості щодо монтажу системи, підбору оптимальної конфігурації та закупівлі обладнання. На етапі проектування розробляється техніко-економічне обґрунтування, виконуються необхідні креслення, схеми підключення. Далі здійснюється монтаж обладнання, налагодження та пробний запуск системи.

Для отримання виплат за «зеленим» тарифом треба:

  • відкрити рахунок щодо розрахунків у банку;
  • подати енергозберігаючій компанії (Обленерго) заяву-повідомлення;
  • узгодити з енергопостачальником схему підключення станції;
  • отримати та сплатити рахунок на оплату послуг від Обленерго зі встановлення двоспрямованого лічильника;
  • після облаштування вузла обліку підписати договір купівлі-продажу електрики.

Будівництво домашніх сонячних електростанцій із подальшим оформленням «зеленого» тарифу – основний напрямок діяльності Ecotech Ukraine https://eco-tech.com.ua/g11733672-solnechnye-elektrostantsii-dlya. На рахунку компанії понад 200 об'єктів по всій Україні за плечима 5-річний досвід роботи в сонячній енергетиці.

Автор: Олександр Бєлов