27-03-2018

Як грамотно вибрати квартиру в інвестиційних цілях

квартира в оренду

Один із найкращих способів зберегти свої гроші за сильної інфляції і навіть примножити свій капітал – це вкласти їх у житлову нерухомість. При цьому можна ще й отримувати додатковий дохід, здаючи куплену з інвестиційною метою квартиру в оренду. Однак на ринку житла є чимало непередбачених ситуацій і щоб інвестиції дійсно виявилися вдалими, слід грамотно обрати об'єкт.

Вигідність покупки

Якщо мета купівлі квартири – це здавання її в оренду, то потрібно обрати об'єкт, який матиме попит серед орендарів. Серед квартиронаймачів популярністю користується житло в центрі або поблизу центральних вулиць. Купивши хорошу квартиру в центрі, можна отримувати стабільно високий пасивний дохід.

Але житло в центрі коштує недешево, і часом навіть хрущовка в самому серці міста коштує дорожче за простору сталінку десь на околиці. Але ліквідну квартиру можна купити і в спальному районі, розташованому далеко від центру. Важливо, щоб у районі була розвинена інфраструктура, яка гарантує високу якість життя.

Щодо площі, то доцільніше купити невелику квартиру в одну чи дві кімнати. По-перше, малогабаритне житло має великий попит у орендарів. А по-друге, така квартира коштуватиме вам дешевше.

Дуже важливий і стан квартири – щоб не вкладати гроші в ремонт, вигідніше та економніше купити житло в хорошому, житловому стані. Така квартира швидко знайде своїх мешканців.

Перспективною інвестицією можна назвати і купівлю новобудови на стадії котловану, коли її вартість нижча майже на 40% від ціни готової квартири. Хоча такі вкладення і пов'язані з ризиками, все ж таки багато інвесторів, обравши надійного забудовника, вкладаються в житлоплощу на старті продажів. Прикладом надійного забудовника в Одесі може служити ТОВ «Данлін», яке сьогодні зводить житлові комплекси на Слобідці («Одеські традиції») та в Аркадії («Елегія Парк»).

ЖК Елегія Парк

Новобудову завжди можна вигідно перепродати після здачі будинку або здавати в оренду. Якщо новобудова купується з метою здачі її в найм, то важливо обрати будинок у розвиненому чи хоча б перспективному районі. Так, після відкриття станції метро орендні ставки на житло в районі та його вартість підскакують приблизно на 20%. Дізнайтеся про плани міста щодо майбутнього розвитку району, перш ніж купувати у ньому квартиру.

Інвестору слід враховувати і той факт, що при покупці новобудови можна непогано заощадити, наприклад, внісши передоплату 100% за квартиру. При повній передоплаті живими грошима багато забудовників йдуть назустріч покупцеві та роблять індивідуальну знижку.

Автор: Олександр Бєлов