26-09-2014

Пайове будівництво або іпотечна кабала на 20 років: що краще

Іпотека чи пайове будівництво

За часів Радянського Союзу наші мами та бабусі квартири отримували майже на халяву, потім приватизували їх і жили не думаючи про квартирне питання взагалі. У сучасні дні держава не дозволить собі такого марнотратства, тим більше, що питання з квадратними метрами стоїть дуже гостро у кожній третій родині. Як же краще вирішити питання з житломщоб не відчувати себе постійно пов'язаним по руках та ногах з багаторічною іпотекою.

Кредит на 20 років

Практично всі молоді сім'ї сидять у квартирному кредиті або як його красиво називають банки - іпотека на 20 років. Перевага такої покупки очевидна:

  • банк кредитує позичальнику більшу частину суми;
  • у заставу не потрібно нічого, крім майна, що купується;
  • сума боргу ділиться на 10, 15 чи 20 років;
  • у разі народження дітей держава готова погасити банку частину суду за рахунок материнського капіталу;
  • на купівлю житла в кредит для вчителів, лікарів та вихователів передбачено кілька державних програм, за якими позичальник сплачує незначні відсотки.

Але медаль має і зворотний бік, який уже не сяє райдужним блиском, а все більше й більше відштовхує від себе потенційних кредитоотримувачів.

Відсотки з іпотеки просто звірячі. Щоб отримати позику на 10 або 20 років, потрібно бути як мінімум директором нафтового заводу та отримувати круглу суму грошей. В іншому випадку банк просто розгляне вашу заявку, вибачиться і відмовить у кредиті. Банки не можуть йти на ризик і давати кредит на квартиру позичальникам, які мають зарплату три копійки і не потрапляють до категорії пільговиків. Навіть якщо у вас є неофіційні доходи, які, звичайно, нічим не підтвердите, банк вам все одно відмовить. І тут є другий вихід – пайове будівництво.

Пайове будівництво, в чому суть

У чому ж суть пайового будівництва і чому воно краще, ніж купівля житла в кредит? Мало хто знає, що квартиру в новому будинку можна купити не одразу, заплативши за нього всю суму, а виплачувати її частинами протягом двох років, доки триває будівництво будинку. Іншими словами, за свої квадратні метри ви платитимете частками.

Насамперед, слід уточнити, який будинок чи будинки у вашому місті зводяться по пайовому будівництву. Якщо вас влаштовуємо місце, проект будинку і вартість квадратного метра, то відразу в забудовника пишіть заяву на бажання володіти власністю в цьому будинку і протягом 7 днів перераховуєте на розрахунковий рахунок 10-30% від суми квартири. Слід зазначити, що квадратний метр житла, що йде по пайовому будівництву, буде значно дешевшим, ніж при купівлі через банк. Тут ви співпрацюєте безпосередньо із забудовником, а коли квартира купується в кредит, задіяно ДАБК, УКБ та інші міські власті.

Другою перевагою пайового будівництва є відсутність будь-яких відсотків. Вам доведеться заплатити лише за роботу та будівельні матеріали, розстрочку на час будівництва дає не банк, а підрядник. До ваших обов'язків входить погашення заборгованості за житло точно за графіком, який вам буде надано під час укладання договору. Іншими словами, пропозиції про участь у пайовому будівництві новобудов на сайтах компаній – це товар на виплат без переплат і комісійних винагород, але хто потягне таку розстрочку на дуже короткий термін, питання спірне.

Кожен сам для себе вирішує, що краще: пайове будівництво або іпотечна кабала на 20 років. З одного боку, платіж за кредитом не так вже й кусається, але з іншого боку, порахувавши суму переплати, приходиш до висновку, що за ці роки банку ти віддаєш ще одну квартиру, але тільки з відсотками.

Автор: Олександр Бєлов