26-01-2015

Комерційна нерухомість: ставка на оренду приміщень

виробничі приміщення в Одесі

Будь-які об'єкти комерційної нерухомості купуються здебільшого з метою започаткування нового бізнесу або розширення вже існуючого. Але такі витрати можуть собі дозволити далеко не всі приватні підприємці, оскільки ціна заявлених будівель або приміщень може бути досить високою.

Чинник економії

Враховуючи сучасні реалії ведення бізнесу, велика кількість організацій намагається взяти в оренду ту необхідну кількість квадратних метрів, яка потрібна для розміщення таких типів нерухомості, як приміщення під виробництво, офіс, магазин або склад. Ця дія, маючи цілу низку переваг, дає можливість звільнити чималу суму коштів в розвитку і модернізацію своєї справи. Але в цьому підході є й деякі мінуси, до яких належить обмеженість терміну оренди – власник власності може зменшити його будь-коли без погодження з клієнтом.

Договір – гарантія та надійність угоди

Попередити появу подібних ризиків допоможе заздалегідь укладений договір про найм, який є основним документом при оренді всіх видів комерційної нерухомості. У ньому детально прописано регламент прав та зобов'язань сторін, а також визначено розміри орендної плати, терміни здачі приміщення. Сам документ бажано складати навіть у тому випадку, коли немає потреби у його офіційній реєстрації.

Основні положення

Існують певні нюанси щодо укладання договору, що стосуються того, що в оренду береться саме комерційна нерухомість. Вони обумовлюються різними особливостями будов чи приміщень, які є предметом угоди. Наприклад, якщо орендується будинок, що знаходиться у федеральному або муніципальному фонді, то договір укладається в обов'язковому порядку, незалежно від періоду та термінів найму. При цьому потрібно буде зареєструватись у всіх належних інстанціях, маючи на руках усі необхідні для законності угоди документи. Якщо ж приміщення знаходиться у приватній власності, то реєстрація договору провадиться лише тоді, коли оренда розрахована на період понад 11 місяців. У разі встановлення меншого терміну такі дії не обов'язкові.

У документі, що регламентує оренду комерційної нерухомості, мають бути внесені основні відомості про приміщення – його адресу, тип будівлі, площу, кількість поверхів та іншу важливу для сторін інформацію. У договорі про найм обов'язково прописуються та роз'яснюються права та відповідальність сторін, їх взаємні зобов'язання, вказується розмір встановленої орендної плати та всі умови, за якими власник може змінити її вартість. Також вноситься перерахування всіх послуг, якими на свій розсуд може користуватися орендар будівлі або приміщення.

Після завершення цієї процедури документ необхідно завірити у нотаріуса та внести до державного реєстру. Крім самого договору, до органу реєстрації потрібно буде подати заяву та надати квитанцію, що підтверджує сплату державного мита.

Автор: Олександр Бєлов