18-04-2012

У Європі обвалився ринок комерційної нерухомості

комерційна нерухомість

Аналітичні діячі вважають, що причинами зниження обсягів можна вважати слабке фінансування та неактивні підходи інвесторів до нерухомих об'єктів. Протягом I кварталу цього року головні операції з нерухомістю проводилися в Польщі, і подібна тенденція збереглася з початку 2012 року.

Джос Тромп, начальник відділу CBRE, що спеціалізується на дослідженнях, зазначає, що наполегливий тиск на здійснення фінансування нерухомості призвело до великих змін складу інвесторів. Як відомо, найдіяльніші з усього списку активно займаються трудовою діяльністю у Чехії та Польщі. Варто зазначити, що вимоги банківських установ щодо доходів та коефіцієнтів поряд із плануванням скорочення ризиків змушують інвесторів здійснювати угоди саме у першокласному сегменті ринків.

Зазначається також, що угоди щодо комерційних об'єктів в Угорщині та Словаччині можуть стати досить привабливими для досвідчених інвесторів, адже в названих країнах існує потенціал збільшення капіталу. Джос Тромп уточнює, що якщо на ринку не з'являться нові інвестори, високого підвищення ліквідності в майбутньому не відбудеться, і тому ринки залежатимуть від рідкісних та разових операцій із нерухомістю.

Компанія CBRE проводила на початку 2012 року опитування інвесторів, в результаті якого стало відомо, що країни ЦЕ та ВЄ є одними з найвигідніших європейських ринків, а отже, становлять великий інтерес у 2012 році. Що ж до ставок капіталізації, всі вони стали стабільними більшості міст.

У Росії також можна спостерігати сильне скорочення угод з інвестиціями, але експерти зазначають, що зниження попиту на комерційні об'єкти можна віднести до сезонних факторів, адже така тенденція спостерігається ще з 2008 року. Як зазначив дослідник з компанії CBRE Пітерс, у перших кварталах завжди кількість угод менша, ніж в інші періоди.

Джерело Оглядач.