11-04-2012

Бізнесмени не задоволені економічною ситуацією в Україні

інвестиційна привабливість

Відгуки бізнесменів про інвестиційний клімат в Україні гірші, ніж у період економічної кризи.

Виконавчий директор Європейської бізнес-асоціації Ганна Дерев'янко прокоментувала, що можуть змінити українські чиновники, щоб повернути довіру інвесторів і яким регіонам це вдається.

«Ми опитали керівників 149 компаній, які входять до Європейської бізнес-асоціації, порівняно з кінцем 2011 року оцінка настроїв інвесторів знизилася – з 2,19 до 2,18 балів (за п'ятибальною шкалою), — розповідає Ганна Дерев'янко про результати дослідження, проведеного ЄБА з 6 до 26 березня. — Опитування показує, що 70% підприємців не помітили позитивних змін в українській економіці».

Більшість інвесторів вважають, що негативний вплив на бізнес надають насамперед: посилення фіскальної політики, корупція в органах влади та тиск митних органів. Підприємці визнають, що без реального покращення інвестиційного клімату всі великі інвестиційні проекти будуть заморожені.

Дерев'янко впевнена: змінити ставлення підприємців до України можливо навіть протягом короткого терміну, головне вживати заходів щодо вирішення конкретних проблем.

«Передусім чиновники мають збудувати з бізнесом правильну комунікацію, — зазначила виконавчий директор ЄБА Ганна Дерев'янко. - тут неможливо обійтися лише виступами в пресі, необхідно проводити регулярні персональні зустрічі з підприємцями». Але, за словами виконавчого директора ЄБА, представники влади цим часто нехтують.

«Ми постійно стикаємося з тим, що українські чиновники є людьми не діла, а слова, – критикує влада Ганна Дерев'янко. – Вони мають повернути довіру бізнесу, показати підприємцям, що готові до проведення реформ не лише на словах, а й підтвердити діями».

Експерт розповіла, що приклад може навести лише кілька областей, керівництво яких намагається здійснювати контакт з представниками бізнесу.

Так, наприклад, губернатор Дніпропетровської області Олександр Вілкул нещодавно ініціював зустріч із представниками Європейської бізнес-асоціації.

«ЄБА представила губернатору низку проблемних для інвесторів питань, і він пообіцяв, що незабаром ці проблеми будуть вирішені, — розповіла Ганна Дерев'янко, і додала: Перше враження мені підказує, що Олександр Вілкул – людина прогресивна, чуйна і націлена на результат».

Також губернатор запропонував експертам асоціації на щомісячній основі інформувати його про проблеми, з якими стикаються підприємці у Дніпропетровському регіоні. Це важливо, оскільки, за словами Дерев'янка, українські чиновники часто забувають, що працювати з бізнесом потрібно на постійній основі.

«Важливо не лише втілювати задумані ініціативи, чітко дотримуючись дедлайнів та наміченої стратегії, а й на постійній основі моніторити, як реформи оцінюються бізнесом», — підсумувала експерт.

Крім того, Дерев'янко повідомила: експерти ЄБА виділили низку технічних проблем, вирішення яких покращить інвестиційний клімат у країні. Наприклад, уряд має вирішити проблему із відшкодуванням ПДВ. "У підприємців є законне право отримати відшкодування ПДВ і воно має бути реалізовано", - підкреслила експерт.

Також, за словами представників ЄБА, потрібна реформа митної сфери: встановлення чинної електронної системи митного оформлення, усунення технічних бар'єрів для реекспорту з України, спрощення транзиту через Україну товарів, які не заборонені законом.

Дерев'янко впевнена: вирішення цих проблем уже суттєво змінить думку інвесторів щодо України. «Рецепт покращення інвестиційного клімату вже давно записаний і застосовується у багатьох країнах, його не потрібно вигадувати з нуля, – зазначила Дерев'янко. – Успішність роботи влади і оцінюватиметься за результатами вирішення цих конкретних проблем».

За матеріалами РБК Україна.

Читайте також