25-10-2013

Поради орендарю житла: як убезпечити себе на ринку оренди квартир?

відкриття дверей ключем

Сучасний ринок оренди нерухомості ґрунтується на обміні інформацією. На ньому представлено багато фірм, які торгують такою цінною інформацією, як інформація про вільні житлові площі, що здаються в оренду. Людина, зайнята пошуком вільного житла приходить у таке агентство, платить певну суму і отримує інформацію про вільну квартиру, що здається. При цьому людина може абсолютно вільно перевірити інформацію, що їй надається.

На зорі формування діяльність таких агентств не межувала з криміналом. Вона приносила користь людям. Проте, незабаром, на ринку почали з'являтися агентства — шахраї. Потенційні орендарі під час перевірки стикалися з підставними людьми, які запевняли, що квартира чи кімната здається, але при явці до господаря квартира виявлялася порожньою, через двері ніхто не відповідав чи господарі вперше чули про здачу своєї квартири в оренду. В агентстві обдуреному громадянину відповідали, що житлоплощу вже здано іншій людині. Діяльність таких агентств сьогодні не така широка як раніше.

Але останнім часом на ринку інформації про нерухомість розгорається новий виток боротьби. Більшість інформації перемістилася до Інтернету. З'являються та активно розвиваються сайти та інформаційні портали про нерухомість, звідки активно черпають інформацію чорні маклери.

Як відрізнити серйозного ріелтора від чорного маклера? По-перше, чесний ріелтор не просто надає інформацію, а супроводжує клієнта (веде переговори, складає договір найму житла). По-друге, чесний ріелтор отримує гонорар лише після успішно завершеної угоди. Чорні рієлтори вимагають оплату після надання неперевіреної інформації.

Однією зі стандартних є ситуація, коли фальшивий господар укладає договори із кількома претендентами, а потім зникає. У договорі, звичайно, вказується номер фальшивого паспорта. Фальшивий паспорт шахраї використовують при обмані клієнта досі. У 90-ті роки 20 століття шахраї розбирали паспорти радянського зразка частинами. Прізвище, ім'я та по-батькові могли бути з одного паспорта, а інформація про прописку з іншого. Активно використовувалося і ксерокопіювання паспорта.

Наразі шахраї використовують перевірений часом трюк – заміна фотографії у паспорті. Нове фото накладається на старе і приклеюється за допомогою найтоншої плівки, що ламінує.

Пропозиція укласти договір надання інформаційних послуг замість агентського договору має насторожити вас. Договір про надання інформації ні до чого не зобов'язує рієлтора. Він, згідно з договором, тільки має дати інформацію про вільні житлові площі з контактною інформацією. Для того, щоб відрізнити агентський договір від інформаційного, уважно прочитайте його текст.

Інша схема шахрайства полягає у наступному. З одним із власників квартири орендар укладає договір, йому виплачуються гроші і несподівано «спливає» інший пайовий власник, який заявляє, що він проти здачі квартири в оренду. Необхідно знати, що оренда квартири чи кімнати передбачає згоду всіх власників нерухомості.

Часто відбувається ситуація, коли орендаря виселяють за тиждень до закінчення дії договору, і він нічого не може з цим вдіяти. Щоб уникнути цієї ситуації, необхідно засвідчити цей договір у нотаріуса. При посвідченні договору лукавство «господаря» квартири одразу розкриється. Також рекомендуємо в договорі прописувати реальну плату за оренду.

Підготував: Олександр Бєлов