25-06-2014

На світовому ринку нерухомості надується «міхур»

діаграма

Державні інвестиційні фонди по всьому світу помітно збільшили минулого року обсяг вкладень у нерухомість, випливає зі звіту американської компанії з управління інвестиціями Invesco. У дослідженні взяли участь 52 фонди, що сумарно управляють активами більш ніж у $5,7 трлн. Портфель нерухомості з метою отримати великий прибуток у довгостроковій перспективі, причому як у розвинених, так і в країнах, що розвиваються, збільшив 51% респондентів.

Експерти зазначають, що, незважаючи на те, що інвестори, як і раніше, воліють насамперед вкладатися в надійні та ліквідні активи, бажання збільшити прибуток спонукає все частіше інвестувати в ризиковані активи.

"У звіті за підсумками 2013 року ми відзначаємо зсув у розміщенні активів багатьма державними фондами у бік альтернативного капіталовкладення", - йдеться у звіті. За останній рік помітно зросли інвестиції в інфраструктурні проекти.

Це відбувається на тлі очікування зростання таких інвестицій. Однак, враховуючи ситуацію на ринку, який багато експертів називають «перегрітим», такий крок може призвести до небезпечних наслідків.

Експерт Invesco Нік Толчард зазначає, що керівники фондів сподіваються знизити ризик краху на ринку нерухомості, інвестуючи не в найгарячіші точки, а в дешевші міста та регіони.

Такі типи фондів не мають довгострокових зобов'язань і тому можуть виявляти далекоглядність і брати на себе великі ризики. Нерухомість приносить хороше повернення капіталу. Нам здається, що фонди інвестують не в небезпечні з погляду виникнення «мильних бульбашок» ринки, а просто намагаються диверсифікувати портфель», — сказав експерт Guardian.

Проте Міжнародний валютний фонд (МВФ) попереджає, що ціни на житло у низці країн уже перевищили свої середні історичні показники.

Цього місяця активне зростання цін продовжилося, що загрожує економічній стабільності таких країн, як Австралія, Бельгія, Канада, Норвегія та Швеція, зазначають експерти.

На думку аналітика КК «Фінам Менеджмент» Максима Клягіна, стійка позитивна цінова динаміка формується переважно у кількох розвинених країнах, таких як США, Німеччина, Великобританія, в основному завдяки державним інтервенціям та агресивній монетарній політиці підвищення ліквідності — за таких умов значна частина угод на значні ринках має інвестиційний характер.

«На цьому фоні існує очевидний ризик формування нових «бульбашок», що знижує привабливість інвестицій у цих регіонах. Одночасно для європейських країн другого ешелону, особливо для Південного Сходу Європи, і більшості країн, що розвиваються, як і раніше, характерна депресія на ринку нерухомості — ціни тут продовжують знижуватися або, в кращому разі, практично не зростають», — розмірковує Клягін.

Виняток становлять кілька динамічних економік, де є фундаментальний попит. За словами Клягіна, до них відносяться, наприклад, Китай та країни, де зростання формується на тлі низької бази та попередньої дуже сильної корекції цін. У плані спекулятивних інвестиційних угод зараз привабливо виглядає швидше за Азіатсько-Тихоокеанський регіон, підсумовує аналітик.

Особливі побоювання виникнення мильних бульбашок у експертів викликають ринки Великобританії, Німеччини та ОАЕ, зокрема Дубай.

У Лондоні ціни вже перевищили докризовий рівень і відірвалися від середніх цін по країні. Вперше цього року житло у британській столиці подешевшало цього місяця. За даними порталу нерухомості Rightmove Plc, ціни на житло у Великобританії за минулий рік зросли на 7,7%, а в самому Лондоні - на 14,5%.

У Німеччині стурбованість експертів викликає політика ЄС. Минулого тижня міністр фінансів Вольфганг Шойбле назвав ситуацію на ринку нерухомості країни небезпечною на тлі високого рівня ліквідності та низьких ставок Європейського центрального банку (ЄЦБ).

У Дубаї експерти побоюються неконтрольованого зростання ринку, оскільки спостерігається не лише відновлення економіки, а й стрибок в обсязі кредитування будівельної індустрії та зростання цін на нерухомість, що може призвести до небезпечних наслідків. Дубай четвертий квартал поспіль посів перше місце у рейтингу консалтингової компанії Knight Frank щодо зростання цін на житло. Річне зростання цін у місті склало 27,7% станом на березень 2014 року. За перші три місяці 2014 року ціни на нерухомість зросли на 3,4%.

Приватні інвестори також збільшили свій інтерес до вкладень у нерухомість, проте вони обирають консервативну політику.

За словами керуючого інвестиціями в нерухомість та засновника компанії Indriksons Ігоря Індріксонса, після «бульбашки» з Дубаєм інвестори віддають перевагу стабільним і перевіреним ринкам, якими зараз є Великобританія, за нею йдуть Німеччина, Австрія, Швейцарія і Франція.

За матеріалами FINANCE.UA.