25-08-2017

Регіональний ринок торгівельної нерухомості України відновлюється

ТЦ Kadorr City Mall у Львові

Позитивна динаміка роздрібного товарообігу засвідчила загальну тенденцію відновлення на регіональному ринку торгівельної нерухомості у першому півріччі 2017 року.

Істотне збільшення обсягів організованого товарообігу зафіксовано у Закарпатській (+22,1%), Вінницькій (+16,7%), Сумській (+11,5%) та Одеській (+12,0%) областях.

Великі продуктові ритейлери, такі як АТБ, Fozzy Group, Таврія В традиційно підтвердили свої лідируючі позиції в регіональних містах. Auchan Group підвищила частку ринку в регіонах після придбання у червні гіпермаркетів «Караван» та збільшила свою присутність у чотирьох нових містах: Харкові, Дніпрі, Житомирі та Чернівцях. Національна мережа дискаунтерів «АТБ» також продовжувала поступово відкривати магазини у Західному та Південному регіонах країни. Компанія Fozzy Group продовжила розкручувати мережу дискаунтерів Thrash на регіональному ринку, оголосивши про намір додатково залучити для цього 75 млн. доларів. Крім того, компанія Volwest Group почала формувати мережу супермаркетів під брендом SPAR, який раніше вже був присутній на українському ринку, і намітила відкриття 15 магазинів у західному та центральному регіонах до кінця року.

Підвищення активності також було відзначено серед операторів електроніки «ЦИТРУС», Comfy та «Алло», які почали відкривати магазини у збільшеному форматі, а «Ельдорадо» та «Фокстрот» розпочали переформатування та оновлення магазинів. У сегменті DIY «Епіцентр К» продовжував експансію у невеликих містах та намітив відкриття нового гіпермаркету у м. Дубно Рівненської області.

Незважаючи на відновлення інтересу рітейлерів до регіональних міст, девелопмент професійних торгових центрів за межами столиці залишається неактивним. 2017 року не очікується відкриття масштабних торгових центрів. Нова пропозиція буде представлена ​​невеликими ТЦ «Корона» (GLA – 7800 кв. м.) в Ужгороді та ТЦ Kadorr City Mall (GLA – 15 000 кв. м.) в Одесі. У 2018 році очікується завершення будівництва ТРЦ «Микільський» (GLA – 52 000 кв. м.) у Харкові, девелопером якого виступає Budhouse Group, та 1 черги ТРЦ Les Vignes (GLA – 17 000 кв. м.) компанії Immochan. Крім зазначених проектів, компанія Budhouse Group оголосила про плани розпочати будівництво ТРЦ «Фабрика 2» (GLA – 68 000 кв. м.) у Запоріжжі у 2018 році, при цьому завершення першої черги заплановано на 2019 рік.

За матеріалами CBRE