24-03-2014

Нові формати ТРЦ: небувалий розмах

перший аутлет-містечко в Україні

Ринок торговельної нерухомості продовжує поповнюватись новими пропозиціями: з початку 2013 року введено в експлуатацію 40 тис. кв. м., а до кінця було запроваджено ще 160 тис. кв. м. Загальний обсяг ринку, за деякими оцінками, становив понад 1 млн. кв. м., і це далеко не межа. Загалом у найближчі два роки з'явиться додатково ще 441 тис. кв. м. торгової площі. При цьому чимало об'єктів, оголошених до будівництва та введення в експлуатацію, є своєрідними унікальними за форматом або застосованими будівельними технологіями.

Наприклад, наприкінці 2013 року у передмісті Києва відкрився перший в Україні аутлет – «Мануфактура Kiev Outlet Village», який приваблює сотнею фірмових бутіків, виконаних у стилі північноєвропейських містечок, де можна придбати речі зі значними знижками.

Ще один проект вже давно інтригує застосуванням «зелених технологій» в архітектурі та будівництві — ТРЦ Rose Park (Донецька область), який стане першим Українським об'єктом, який офіційно сертифікований за міжнародною системою BREEAM.

Не менш цікавим є ТРЦ Аrt Mall (Київ), який обіцяє вразити унікальною за масштабами та атракціонами розважальною зоною.

Інші ТРЦ, що будуються або проектуються, також активно шукають свої «родзинки», які залучать покупців і виділять їх серед уже відомих високоякісних об'єктів торгової нерухомості.

У світовій практиці існує чимало різноманітних форматів ТРЦ, які успішно можна застосувати і в Україні, — пауер-центри, стріт-рітейл тощо. Але головна умова для всіх торгових об'єктів європейського рівня – відповідати зеленим стандартам будівництва. І це вже потреба.

В Україні також починають поступово усвідомлювати вигоди екобудівництва – минулого року з'явився перший «зелений» продуктовий супермаркет Billa, а 2014 року побачимо реалізовані «зелені» стандарти у ТРЦ Rose Park. Відомо також, що на стадії проектування за «зеленим» стандартом знаходяться кілька офісно-житлових, торгових і промислових об'єктів.

Побудувати «зелений» об'єкт простіше, ніж здається

Якщо коротко і доступно, то «зелені» стандарти у будівництві полягають у дотриманні вимог безпеки, комфорту та енергоефективності на всіх етапах від створення архітектурного проекту до введення в експлуатацію. При цьому «зеленість» об'єкта визначається не тільки і не стільки використанням екологічних будматеріалів та відновлюваних джерел енергії, а скільки за рівнем ресурсозбереження при експлуатації та комфорті перебування людини.

Будівництво першого зразка реалізації таких принципів у форматі продуктового супермаркету Billa консультує австрійська компанія Delta, яка є однією із творців української Ради із Зеленого Будівництва. Ще на стадії проектування закладено такі архітектурні, будівельні та ін інженерні рішення, які надалі дозволять сертифікувати цей об'єкт за німецькою системою DGNB. На практиці експлуатація «зеленої» будівлі сприятиме значній економії витрати води, тепла та електроенергії. Так, планується застосування сонячних батарей, системи збирання та використання для господарських потреб дощової води, а також інші відпрацьовані ресурсозберігаючі рішення.

У «зеленому підході» до будівництва немає жодної екзотики, а лише набір оптимальних ефективних рішень та критеріїв, яким має відповідати проект. Головні принципи, обов'язкові під час реалізації, — безпека, комфорт та економія. При цьому повністю виключається застосування будівельних матеріалів, які можуть завдати шкоди довкіллю, здоров'ю людини або створити ризики в процесі експлуатації. Водночас визначено перелік рекомендованих матеріалів для будівництва. Наприклад, однією з найнадійніших технологій будівництва ТРЦ є залізобетонні конструкції.

Нові можливості збірного залізобетону у будівництві

Останнім часом архітектори все більше використовують можливості збірного залізобетону в будівництві ТРЦ. Наприклад, при спорудженні нового ТРЦ «Проспект» у Києві (перетин вулиць Червоноткацької та Червоногвардійської) було застосовано нестандартні та складні інженерні та архітектурні рішення з використанням збірних ЗБК. Залізобетонні конструкції цього об'єкта мають складну конфігурацію та широку номенклатуру за розмірами. Так було використано 411 колон 265 різновидів. Доставляли збірні ЗБК на цей об'єкт одразу два заводи «Обербетон» та «3 бетони». Завод «Обербетон» виробляв весь комплекс пустотних плит перекриття – 4,5 тис. плит із різною висотою перерізу – від 220 мм. до 400 мм. та зі значною кількістю кутових зрізів. Також «Обербетон» виробляв для об'єкта консольні плити та тришарові стінові панелі з утеплювачем усередині від 4,68 м. до 5,64 м. заввишки та до 3 м. завширшки. Такі панелі, як правило, виготовляються за індивідуальним проектом, що дозволяє створювати елементи необхідного розміру та конфігурації (наприклад, з віконними та дверними отворами). Застосування тришарових стінових панелей позбавляє необхідності проведення робіт з додаткового утеплення та повністю задовольняє всім вимогам щодо теплопровідності в кліматичних умовах України.

Автор: Олександр Бєлов