05-03-2012

Торгова нерухомість в Україні: огляд пропозицій у IV кварталі 2011 року

торговий центр

Сегмент торгової нерухомості в Україні загалом залишається найбільш динамічним та стійким до наслідків економічної кризи.

Наприкінці 2011 року загальний обсяг сучасних торгових приміщень у Києві становив близько 1 001 400 кв.м або 359 кв.м на 1 000 мешканців (виходячи з офіційних демографічних даних). Цей показник враховує всі об'єкти торгової нерухомості в українській столиці орендною площею від 5 000 кв.м, у тому числі, торгові центри з великою кількістю орендарів, а також супермаркети/гіпермаркети, що окремо стоять.

У 2011 році в Києві було відкрито другу чергу ТРЦ Dream Town, а також було здано в експлуатацію продуктовий гіпермаркет Novus на Броварському проспекті та чотири невеликі торгові центри, — ТЦ inSilver на вулиці Срібнокільській, ТЦ «Квадрат» на вулиці Оноре де Бальзака, ТЦ « Лівобережний» на вулиці Марини Раскової та ТЦ Victorio на Львівській площі. Кумулятивна орендна площа цих об'єктів становить приблизно 75 080 кв.

Як і очікувалося, заплановане відкриття ТРЦ «Гулівер» у центральній частині Києва та першої фази ТРЦ «Мега-Сіті» було перенесено на 2012 рік.

Серед найбільших об'єктів торгової нерухомості, відкритих у регіонах України у 2011 році, необхідно відзначити ТЦ Ave Plaza та ТРЦ «Магеллан» (фаза 1) у Харкові, ТЦ «Пасаж» у Дніпропетровську, ТРЦ City Mall (фаза 2) у Запоріжжі, ТРЦ « Донецьк Сіті» (фази 2, 3), ТРЦ «Україна» у Маріуполі та ТЦ «Галактика» у Кременчуці, а також будівельні гіпермаркети мережі «Епіцентр» у Чернігові, Сімферополі, Дніпропетровську, Севастополі, Кіровограді, Мукачеві та Кам'янці-Подільському.

Торгові центри у форматах «рітейл парк» та fashion (factory) outlet на українському ринку не представлені.

Хоча у 2011 році обсяг нової пропозиції у сегменті торгової нерухомості у Києві та інших містах України був невеликим, ми очікуємо, що цей показник відчутно зросте у 2012-2013 роках.

Кумулятивна нова пропозиція у сегменті торгової нерухомості у 2012 році у Києві може становити близько 229 000 кв.м (С1.А), і, як результат, поточний обсяг ринку збільшиться майже на 23%. Серед об'єктів, запланованих на відкриття протягом року, варто зазначити такі: ТРЦ Ocean Plaza (фаза 1), ТРЦ «Гулівер», ТРЦ «Домосфера» (фаза 3), ТЦ «РайОН» та ТРЦ «Мармелад». Відкриття ТЦ Kiev E95 Outlet Centre, першого в Україні об'єкту формату fashion outlet, було перенесено на весну 2013 року.

Серед найбільших об'єктів торгової нерухомості, запланованих до відкриття у 2012 році в регіонах України, необхідно відзначити ТРЦ City Centre в Одесі, а також другі черги ТРЦ «Магеллан» та «Французький Бульвар» у Харкові, ТРЦ «Ашан Сіті Парк» у Донецьку та ТРЦ Fabrika у Вінниці.

Джерело DTZ Research.