23-08-2016

Обсяг інвестиційних угод у секторі європейської готельної нерухомості скоротився на 41%

У Європі сукупний обсяг інвестиційних угод у сегменті готельної нерухомості становив у першій половині поточного року 6885 млрд євро, скоротившись у річному обчисленні на 41%, що відповідає загальній тенденції європейського ринку у II кварталі 2016 року до скорочення обсягів угод із усіма основними типами комерційної нерухомості.

У той же час інвестиції в готельну нерухомість у Німеччині зросли в річному обчисленні на 34% - у першому півріччі 2016 року їх сукупний обсяг досяг 2,02 млрд євро. Інвестиційний ринок готельної нерухомості Німеччини виявився найпривабливішим у Європі завдяки незмінно високому рівню ліквідності та сприятливим фундаментальним факторам ринку, незважаючи на атмосферу політичної та економічної невизначеності, що встановилася в Європі. Більшість готельних активів, обтяжених операційною орендою, продовжує сприяти інвестиційної привабливості Німеччини, особливо враховуючи зростання кількості європейських інституційних інвесторів у пошуку інвестиційних можливостей з низьким рівнем ризику.

Продаж готелю Hyatt Дюссельдорф на даний момент є найбільшою угодою року на ринку Німеччини. Готель працює на підставі угоди про управління, що є відносною рідкістю на готельному ринку країни, переважно орієнтованої на оренду. Ця угода підкреслює високий попит на активи, що ґрунтуються на угодах про управління та франшизу, з перспективами зростання вартості на ринках з хорошими фундаментальними показниками та великим потенціалом зростання ефективності.

Джо Стетер, директор відділу інформації та аналітики готельного напряму CBRE у регіоні Європи, Близького Сходу та Африки, прокоментував:

«Німеччина залишається привабливим ринком для інвестицій у готельну нерухомість, посівши традиційне місце Великобританії, частку якої протягом останнього десятиліття припадала левова частка обсягу інвестицій. Таке сильне зростання ґрунтується на більш ніж десяти великих угодах, укладених у II кварталі, серед яких одна значна портфельна угода. Інтерес виявляють різні інвестори, у тому числі інвестиційні фонди нерухомості, інституційні інвестори, фонди прямих інвестицій і спеціалізовані інвестори в нерухомість».

У Великій Британії обсяг інвестицій у готельну нерухомість скоротився у річному обчисленні на 76%, проте, незважаючи на спад, інвестиції з фіксованою прибутковістю продовжують користуватися попитом, оскільки інвесторів, як і раніше, приваблює гарантія отримання доходу. Сегмент оренди готелів у Великій Британії складається з низки операторів, що пропонують високо оцінені зобов'язання та 25-річну індексовану оренду. Серед недавніх угод, що підтверджують цю тенденцію, - продаж готелю Travelodge на Ліверпуль-стріт у Лондоні за 42 млн. фунтів стерлінгів. Ця угода, одна з небагатьох ув'язнених після проведення у Великій Британії референдуму про вихід зі складу ЄС, доводить високий та стійкий попит на орендні готельні активи. З урахуванням заявлених готельних проектів, очікується, що у найближчі роки на регіональних ринках Великобританії з'являться активи з фіксованою дохідністю вартістю понад 2 млрд. фунтів стерлінгів.

У Франції у II кварталі 2016 року відмічено зростання на 25% у річному обчисленні, а обсяг угод за перші шість місяців 2016 року склав 508 млн євро. Значний внесок у сукупний обсяг зробив ряд угод з активами за межами Парижа. Останнім часом інвестиційна активність була зосереджена на курортах та орієнтованому переважно на відпочиваючих півдні Франції. Чемпіонат з футболу Євро-2016, який пройшов у Франції у червні, також приніс додаткові доходи готелям у багатьох містах, і особливо в Парижі.

Серед великих угод, укладених у першому півріччі 2016 року, продаж готелю Pullman Barcelona Skipper люксембурзькому інвестиційному фонду AXA Investment Managers - Real Assets, в якій компанія CBRE виступила консультантом.

За матеріалами CBRE