23-07-2014

Нестабільність в Україні: ситуація на ринку подобової оренди

кімната

Шукаєте квартиру подобово? Тим, хто змушений багато їздити Україною через робочі відрядження або просто часто подорожує, не завадить бути в курсі сьогоднішньої ситуації на ринку подобової оренди житла. Так як в готелі часто зупинятися дорого, багато хто з нас воліє зняти квартиру подобово і при цьому заощадити гроші, але жити все-таки в комфортних умовах. Отже, чи змінилися ціни та попит на оренду подобового житла в Україні?

Львів: ціни на місці

Багато українців останні кілька місяців вважають за краще відпочивати в західній, а не в східній частині країни, але, незважаючи на це, поки що у Львові не зафіксовано високого попиту на оренду житла подобово та значного збільшення цін на неї. Спостерігається лише невелике сезонне підвищення попиту, що з напливом туристів, традиційним для літніх місяців.

Детально вивчивши статистику цін єдиного агрегатора подобової оренди в Україні, ми з'ясували, що однокімнатні квартири подобово у Львові можна зняти за ціною від 200 до 250 грн. Найдорожчі апартаменти розташовані в історичному центрі міста. Певне підвищення цін відмічено на оренду трикімнатних квартир. Так, вартість житла на початку літа 2013 була в районі 280-550 грн. за добу. Сьогодні винайняти 3-кімнатну квартиру у Львові коштує близько 250-600 грн. за добу. Але все залежить, звичайно ж, від району, де розташований будинок, оскільки великі апартаменти можна зняти і за невелику плату, наприклад, у Сихівському районі.

Київ: вартість оренди майже не змінилася

У деяких районах Києва подобова оренда квартир стала дорожчою. Вартість оренди підвищилася, зокрема, у Дарницькому, Деснянському та Дніпровському районах (останній відзначився максимальним зростанням тарифів на комунальні послуги).

Проте попит на подобове житло у Києві не впав, оскільки спостерігається традиційна сезонна активність: до міста приїжджають туристи та абітурієнти. Незважаючи на високий попит пропозицій на ринку подобової нерухомості, чимало.

В історичному центрі Києва (Поділ) можна знайти 1-кімнатну квартиру за ціною 450 грн. за добу. Більш сучасні та комфортні апартаменти можна зняти в житловому будинку на Хрещатику за 800 грн. за добу. Пошук вільного житла не проблема для тих, кому не потрібно економити. Якщо коштів «в обріз», швидше за все, доведеться переглянути кілька варіантів, щоб вибрати найбільш прийнятний за ціною та умовами проживання. За бажання у Києві можна відшукати скромне подобове житло за 180-200 грн.

Донецьк: багато пропозицій та низький попит

Ще нещодавно оренда квартир подобово коштувала у Донецьку практично так само, як у столиці України, а все через зміщення бізнес-інтересів у це східне місто. Сьогодні тут спостерігається нестабільна ситуація, тому немає високого попиту на подобову оренду квартир.

Наявність вільних квартир у місті велика, багато хто здається в оренду за цілком прийнятною ціною — від 100 грн. за добу. Є і комфортабельні апартаменти у центрі Донецька по 400 грн. за добу.

Крим: ціни на оренду значно впали

Як зазначають фахівці ринку нерухомості, сезонна вартість подобової оренди житла у Криму знизилася у 2-2,5 рази порівняно з попередніми роками. Одна з основних причин цього явища – провальний туристичний сезон. У Партеніті в 2013 році можна було винайняти 2-кімнатну квартиру із середніми умовами проживання за $50 на добу. Нині попит низький навіть за встановленої ціни на таке ж житло в районі $20-25 на добу. І скромні, і розкішні апартаменти є у великому виборі, винайняти квартиру хоч на добу, хоч на тиждень можна без проблем.

Підготував: Олександр Бєлов