23-05-2014

Нерухомість в Іспанії: придбання зі знижкою

Вілла у Кальпі

Багато хто чув про «заставні» квартири в Іспанії. Нерухомість, яку вилучили за борги у неплатників, продають тут зі значними знижками. Це приваблює покупців, але це не єдиний варіант купівлі житла за дуже низькою ціною.

В Іспанії за час кризи накопичилося багато «боржників» — людей, які придбали квартири в «хороші» роки, але так і не змогли розплатитися з банком. Багато банків виставили на продаж отримані як компенсацію житлові приміщення, але торгівля нерухомістю для банків – заняття непрофільне. Ринок, до того ж, завалений великою кількістю такого «товару», тож така торгівля невигідна. Тому банки прагнуть не стати власниками отриманих квартир, а як би віддати новому власнику борги попереднього, отримати гроші і відшкодувати збитки.

Таким чином іспанські банки виставляють борги колишніх власників на продаж. Покупець (наприклад, одесит) уважно переглядає пропозиції та обговорює з агентом нерухомості умови купівлі. Потім укладає з банком договір на купівлю боргу і чекає на аукціон, на якому нерухомість виставлять на торги. Після того як аукціон завершено, інвестор отримує або кошти, які вклав плюс прибуток (відсотки від ціни, що набігла на аукціоні), або ж стає власником квартири за дуже низькою ціною, якщо покупця не знайшлося.

Для інвестора із СНД відстежити варіанти такого продажу дуже складно, єдиної бази подібних пропозицій немає. Найкраще знайти партнера з Іспанії - агентство нерухомості, наприклад, компанія Realia Inmobiliaria, розташована в Кальпі Коста Бланка, яка збирає у банків інформацію і доносить до покупців пропозиції. Цей же партнер торгуватиметься з банком за необхідності, тому що банк зацікавлений у залученні інвесторів і робить це за допомогою дисконту, знижуючи ціни. Для інвестора головна умова – внесення суми боргу повністю і відразу. Тільки одноразова оплата дозволяє банкам продавати житло зі знижкою. Є ще одна умова: поки житло не змінило власника, огляд його зсередини неможливий. Банк надає фотографії, документи та можливість побачити будівлю зовні, оцінити стан, обстановку, уявити вид з вікна.

Таким чином, купівля боргу у колишнього власника квартири буде цікава покупцям, які бажають отримати власне житло відмінної якості за ціною, фантастично низькою для іспанського ринку нерухомості. Готовий чекати повернення інвестицій та приросту капіталу. І має у своєму розпорядженні суму, яку знадобиться внести в рахунок боргу, не потребує для цього кредитів.

Підготував: Олександр Бєлов