23-02-2018

Вартість оренди житла в Україні може значно зрости

українські гроші

Кабмін України планує запровадити новий податок на оренду житла та змусити всіх орендодавців його платити.

Міністр Мінрегіонбуду Геннадій Зубко в інтерв'ю «Обозревателю» заявив про важливість врегулювання оренди житла.

«Наразі приблизно 70% ринку оренди житла в Україні перебуває у тіні. Готуємо закон, який дозволить прописати правила у цій сфері».

Експерт із соціальних питань Андрій Павловський прокоментував повідомлення міністра:

«На даний момент податківцям практично неможливо дізнатися: чи здає людина квартиру в оренду чи ні. Якщо ми з вами зустрілися та вдарили по руках, домовившись про оренду, ніхто, по суті, нас не може змусити сплатити податок у скарбницю. Наразі не більше 15–20% орендодавців України справно сплачують до бюджету податок за те, що здають нерухомість в оренду. Тобто 80–85% українців не сплачують цей податок і за умов зубожіння людей навряд чи захочуть його платити, якщо Кабмін запровадить нові правила оренди».

На його думку, ця ідея «зависне у повітрі». Оскільки запровадження нових поборів на тлі зростання заборгованості за комунальні послуги, яка досягла вже майже 30 млрд грн, викличе додаткову соціальну напругу.

Свою думку висловив експерт ринку нерухомості, аналітик консалтингової компанії SV Development Сергій Костецький.

«Всі чудово розуміють, що будь-які витрати, що виникають у орендодавця, переносяться на орендаря. Наразі оренда невеликої двокімнатної квартири на околиці Києва коштує 5–6 тисяч гривень. Орендар сплачує 2,5–4 тисячі гривень за комунальні послуги. Плюс на нього ще буде повішено податок на нерухомість та податок за те, що людина здає квартиру в оренду. Тобто квартира вже коштуватиме 10 тисяч гривень», – зазначив Костецький.

Експерт також підкреслив, що ухвалення закону не вплине на учасників ринку – всі ховатимуться від нього, тому що новий закон невигідний ні орендарю, ні орендодавцю.

За матеріалами Оглядач.