22-11-2013

Дизайн офісу підвищує працездатність

Дизайн офісу

Усі успішні компанії вже давно почали звертати увагу на дизайн офісу. І це аж ніяк не дарма.

У вересні 2010 року було оголошено результати досліджень проведених Королівським технічним інститутом Стокгольма щодо впливу інтер'єру офісу на працездатність колективу. Виявилося, що багато офісних працівників бажають бачити в офісі наявність природних матеріалів, високих стель і великих вікон. Звичайно ж, найкраще почуваються працівники, які мають власний кабінет.

Дослідження інституту показали, що open space, який у наш час є досить модним, має безліч вад. Поширені випадки, коли пройшовши випробувальний термін співробітники самі відмовлялися від роботи через різні обставини. Найбільш популярною причиною є погані умови праці (запах їжі, шум, використання парфумерії тощо). Статистика свідчить, що всі вищезгадані моменти забирають у співробітників близько двох годин робочого часу.

Важливим фактором успішної роботи є інтер'єр робітника приміщення. Наприклад, люди, які перебувають у затишному, зручному приміщенні працюють на 75% продуктивніше. Доведено, що гарний дизайн офісу сприяє гарному настрою працівників. Про це розповіли вчені із Великобританського Університету Ексетера.

Сьогодні директори фірм та компаній не поспішають прислухатися до слів дослідників. Наприклад, вони практично не використовують можливості впливу на роботу за допомогою кольору. Адже вже давно відомо, що правильно підібрана гама кольорів впливає на підсвідомість людей. Для кімнати переговорів чудово підійде блакитний колір, оскільки він допомагає встановлювати товариські стосунки та краще засвоювати нову інформацію. Не бажано використовувати в оформленні офісу велику кількість синього кольору. Він допомагає людині розслабитися, отже, зменшує її працездатність. Хорошою ідеєю буде використання жовтого кольору у незначній кількості. Цей колір покращує ефективність мозкової діяльності.

У невеликій кількості яскраві кольори потрібно використовувати в дизайні офісу, наприклад, у маленьких аксесуарах, предметах. Занадто велика кількість яскравих насичених кольорів може викликати зайву стомлюваність та подразливість. Наразі найбільш популярними квітами для офісу є білий, кремовий, кавовий. Досвідчені фахівці компанії "Строй Олімп" проведу ремонт в офісі, пофарбують стіни в спокійні кольори і при необхідності встановлять офісні перегородки.

Звичайно, не тільки кольори впливають на настрій персоналу. Велику роль відіграють зручні меблі. Столи, стільці, дивани та інше повинні бути ретельно підібрані для максимального комфорту співробітника.

Не стане зайвою в офісі і невелика кімната відпочинку, де у перервах можна пообідати, випити або просто поділитись новинами з колегами.

Створення самобутнього дизайну офісу не вимагатиме великих фінансових витрат та зусиль. Але співробітники обов'язково подякують турботливому начальнику за комфорт приміщення, в якому вони проводять більшу частину свого життя.

Автор: Олександр Бєлов