22-10-2013

Як безпечно винайняти квартиру?

ключі від квартири

Практично кожній людині у житті доводиться стикатися з необхідністю зняти квартиру. Будь то бажання вирватися з-під опіки батьків, створити новий осередок суспільства або ж банальне відрядження. Стаючи перед вибором заплатити ріелтору або пуститися на пошуки житла самостійно, варто звернути увагу на деякі особливості цього процесу.

Варто сказати про найбільшу складність процесу пошуку житла самостійно. Хоча, що тут складного, якщо є Інтернет, а в Інтернеті море баз даних, де океани різного роду квартири. А вся складність якраз і полягає в тому, щоб вибрати відповідний сайт, де, звичайно ж, перевіряються всі квартири на справжність. Насправді ж, як би вам не обіцяли, жоден сайт із вітчизняних не в змозі перевірити наявність та справжній стан усіх, вивішених на сайті квартир. А звідси висновок: ви зі своєю проблемою наодинці.

Після сотень безрезультатних дзвінків псевдогосподарям квартир, у вас опускаються руки, і ви починаєте погоджуватися на послуги агентств. І тут на вас чекає друга засідка — шахраї. Ви знаходите відповідну квартиру, телефонуйте в агентство і вам кажуть, що квартира чекає на вас, але її потрібно забронювати, тому надішліть енну суму. Або вам пропонують зустріч, показують квартиру на фото, і розповідають, що умовами роботи агентства є оплата за перший місяць проживання, яку ви віддаєте агентству, а потім їдете дивитися квартиру. Або ви платите за список, підібраних спеціально для вас квартир, якими ходите самі. І, звичайно, в жодному випадку квартир не існує.

Який вихід? Йти до перевіреному ріелтору, послугами якого вже користувалися ваші знайомі. Якщо ж такого рієлтора у вас немає, варто запам'ятати кілька простих правил:

  1. Жоден справжній ріелтор не бере гроші до угоди.
  2. Під час оренди квартири потрібно познайомитися з господарями та попросити у них паспорта та документ на квартиру, який може бути тільки у справжнього господаря.
  3. Квартиру потрібно попередньо подивитися, покрутити всі крани та відкрити всі шафки та вікна, щоб переконатися в їхній цілісності. Зазирнути в усі кути і попросити господаря розповісти про квартиру, т.к. тільки він може вам розповісти про всі особливості її оснащення і техніки.

Щодо договору, то в Інтернеті достатньо стандартних прикладів, які ви можете дещо змінити під свій конкретний випадок. Варто також обговорити, хто конкретно і за що платить у разі поломок та пошкоджень, а також вказати у договорі перелік усіх речей, які були у квартирі під час в'їзду, для того, щоб максимально убезпечити себе.

А загалом, не все так страшно. Якщо ви відповідатимете до цього питання, у вас все вийде.

Автор: Олександр Бєлов