22-09-2014

Загадкове слово «лофт»

Апартаменти Loft Time у Москві

Сьогодні слухаючи розмову менеджерів ріелтерської агенції, можна почути в їх промові використання такого іноземного терміна як «лофт». А що це за нове явище на ринку нерухомості?

Слово «лофт» має англійське походження, і переклад його звучить так: горище. А якщо переглянути переклад цього терміну з американського, то ми під цим словом розумітимемо будівлі, що мають виробниче чи складське призначення. Тому дуже часто виникає плутанина із правильною інтерпретацією цього терміна. В результаті лофтом можуть назвати і другий поверх заміського будинку, який є єдиним простором. Однак у США та Англії лофтом називають, найчастіше, будівлі фабрик, заводів, цехів, які зараз не функціонують, і були перепрофільовані на складські приміщення, арт-об'єкти чи житлові комплекси. Але водночас лофт – це зовсім не мансарда. Поєднуючи всі відомості, слову «лофт» можна дати таке визначення: квартира-лофт - це житлове приміщення, яке займає значне місце, що знаходиться в будівлі, що має виробниче призначення. В інтер'єрі таких квартир завжди присутні металеві конструкції та балки, бетонні стіни та деревина, тобто. елементи виробничого інтер'єру залишаються на своїх місцях. Головним районом поширення лофт вважається Америка. Активне використання лофта в Америці пов'язано головним чином з тим, що в 20-ті роки минулого століття в таких районах, як Манхеттен, Нью-Йорк та Сохо, індустріальні будівлі отримали друге життя у вигляді лофтів. У сучасній Росії першопрохідником у галузі реконструкції історичних будівель у лофт-апартаменти є компанія Red Development. На сайті компанії можна підібрати та недорого придбати квартиру бізнес-класу або будинок у подібному стилі.

В Америці та Англії існувало кілька передумов для виникнення такого явища як лофт. Справа в тому, що спочатку промислові будівлі будували таким чином, щоб вони були подібністю сучасного таунхауса. При цьому на нижніх поверхах розміщувалося виробництво, а верхні поверхи були житловими. Таке будівництво дозволяло суттєво заощадити при придбанні земельних ділянок. Відомо, що надалі міста розвивалися та розросталися, це призвело до того, що промислові будівлі опинилися у самому центрі, і вартість земельних ділянок під ними зросла у кілька разів.

Крім того, під час Великої депресії багато заводів і фабрик було змушено зупинити виробництво і збанкрутувати. В результаті залишилися будинки, які мали виробничу будову та пустували. Зате вони мали вкрай вигідне розташування – центр міста. Звичайно, такі приміщення не могли довго залишатися невикористаними.

Ще одним плюсом вигідно розташованих будівель виявилася досить низька вартість його оренди. Такі розцінки були набагато нижчими, ніж вартість стандартної квартири. Зрозуміло, що інтерес до такого житла швидко зростав. І таке житло стало одним із найбільш затребуваних напрямків житлових приміщень. Першими орендарями таких квартир стали представники богеми: кінорежисери, актори, архітектори, музиканти та художники. Згодом привабливість такого майна оцінили і представники бізнес-класу: бізнесмени, брокери, банкіри та інші.

Автор: Олександр Бєлов