09-11-2011

Столиця Великобританії стала європейським центром світових інвестицій у нерухомість

Лондон

Згідно з дослідженням CBRE, Лондон виявився найкращим містом для неєвропейських інвесторів у нерухомість, майже вп'ятеро випереджаючи свого найближчого конкурента — Париж.

За період з початку 2010 р. до I півріччя 2011 р. інвестори з неєвропейських країн вклали близько € 24 мільярдів у європейський ринок комерційної нерухомості. З них близько 55% – це інвестори з Північної Америки, близько 21% з Азії та 18% з Близького Сходу. Переважна більшість світових інвестицій зосереджено Лондоні (39%). Це у п'ять разів більше, ніж у найближчого конкурента Парижа (8%). На Берлін, Москву та Франкфурт припадає по 3% від загального обсягу інвестицій.

Привабливість Лондона для світового ринку інвестицій почала зростати з середини попереднього десятиліття, коли більшість вкладів у нерухомість становили інвестиції з використанням боргового капіталу. З 2008 року інвестори з власним капіталом, а також інституційні інвестори стали відігравати головну роль у світовій інвестиційній активності у сегменті комерційної нерухомості. Сюди входять пенсійні та суверенні фонди, інвестиційні стратегії яких переважно зосереджені на кращих активах, розташованих на великих ліквідних ринках. Лондон цих фондів є пріоритетним місцем інвестування.

Сергій Маркосян, директор департаменту Ринки капіталу CBRE, прокоментував: «Привабливість столиці Великобританії обумовлена ​​комплексом переваг, серед яких статус світового фінансового центру, масштаби та ліквідність ринку інвестицій, відкритість та прозорість. Щодо Києва, то ми можемо констатувати практично повну відсутність інвестиційних угод із початку 2010 року. Крім того, той невеликий інтерес, який періодично виникає, виявляють лише європейські інвестори. Це пов'язано з тим, що ринок Києва не відповідає вимогам міжнародних інвесторів щодо величини, ліквідності та наявності якісних інвестиційних об'єктів. Крім того, власники існуючих якісних об'єктів, якщо вони готові продавати, то лише за досить низькими ставками капіталізації, які, на думку міжнародних інвесторів, не відображають ризиків ринку нерухомості Києва».

За матеріалами CBRE.