22-01-2015

Специфіка нерухомості у Болгарії

прапор Болгарії

Про будівництво

Більшість новобудов Болгарії є цегляно-монолітними конструкціями. Основу будівлі складає каркас із монолітного залізобетону, а стіни та перегородки будівлі зводяться з цегли. Товщина вбудованих стін складає 15 см плюс шар машинної шпаклівки. А товщина зовнішніх стін – 25 см плюс ще 5 см шар теплоізоляції пінополістирольними плитами. Зверху на ізоляцію кріпиться арматурна сітка, після чого стіни штукатуряться, фарбуються або обробляються деревом та каменем.

Якщо дах будівлі передбачений плоским, то він покривається бітумним або полімерним матеріалом. Але найчастіше будівельники зводять скатні дахи та покривають їх червоною черепицею.

Будівництво будівель відбувається досить швидко. Наприклад, п'ятиповерховий будинок на 20 квартир зводиться "під ключ" за 9-10 місяців. На етапі будівництва покупець може внести незначні зміни у перепланування та підібрати індивідуально оздоблювальні матеріали. У період туристичного сезону будівництво у курортних зонах на узбережжі Болгарії заборонено (приблизно з 15 травня до 15 жовтня).

Щодо комунікацій, то варто зазначити, що централізоване гаряче водопостачання є лише в деяких великих містах. у більшості квартир питання подачі гарячої води вирішується встановленням індивідуальних водонагрівачів, що працюють від електрики. Центральне опалення є тільки у великих містах і переважно в муніципальних об'єктах. Масово опалення в квартирах встановлюються кондиціонери або електричні конвектори.

Відповідно до Державних стандартів Болгарії у будівництві діють такі гарантійні терміни:

  1. Для всіх видів виконаних конструкцій будівель та споруд: 10 років.
  2. Для робіт з гідро-, тепло- та звукоізоляції: від 3 до 5 років залежно від середовища.
  3. Для всіх видів будівельних, монтажних, оздоблювальних робіт та внутрішніх комунікацій будівлі: 5 років.
  4. Для встановлених у будівлі машин та механізмів: 5 років.

Про оздоблення

Внутрішнє оздоблення квартир буває двох видів: оздоблення по "БДС" та оздоблення "під ключ". Оздоблення БДС характерна для квартир у житлових будинках у Варні, Бургасі або Софії. Оздоблення "під ключ" часто зустрічається в курортних комплексах на узбережжі та на гірськолижних курортах.

Відділу "по БДС" - включає штукатурку стін, чорнову стяжку підлоги, підведення водопостачання (без встановлення сантехніки), встановлення склопакетів і вхідних дверей.

Оздоблення "під ключ" передбачає повністю відремонтовані квартири:

  • стіни пофарбовані фарбою;
  • підлога вкрита керамогранітом або ламінатом (іноді комбінуються два матеріали);
  • встановлені вікна та міжкімнатні двері;
  • ванна кімната повністю готова для користування: монтована душ-кабіна (ванни встановлюються рідко), встановлена ​​сантехніка, змішувачі, стіни та підлоги викладені кахельною плиткою;
  • встановлені розетки, вимикачі, світильники;
  • підводяться телефонні та телевізійні кабелі;
  • може бути встановлений домофон;
  • іноді в обробку включений кондиціонер.

Про площуутворення

У Болгарії діє система розрахунку квадратур, що регламентується Постановою №7 від 2003р. про правила та нормативи при влаштуванні територій. Порядок розрахунку площ належить до всієї нерухомості Болгарії.

Загальна площа апартаментів складається із двох частин:

  • забудованої площі квартири (її також називають "чистою" або "житловою");
  • відсотка загальних частин будівлі, яка покладається на конкретний апартамент.

Забудована площа апартаменту - це вся площа зовнішнього периметру квартири, включаючи половину товщини стін, житлові кімнати, коридори, санвузли, внутрішні стіни, підсобні приміщення та балкон.

Загальні частини будівлі - це під'їзди, сходові майданчики та прольоти, горища, фойє, фасадні стіни, коридори. Всі ці площі підсумовуються та діляться пропорційно до кількості приміщень. Після чого частина, що покладається на кожну квартиру, в середньому становить від 12 до 25% площі квартири і називається ідеальною частиною від загальних частин будівлі.

Склавши разом відсоток загальних частин та забудовану площу квартири, ми отримаємо загальну площу, від якої розраховується вартість апартаменту та згодом такса обслуговування.

Підготував: Олександр Бєлов