22-11-2012

Верховна Рада ухвалила рішення про продовження мораторію на продаж землі до 1 січня 2016 року

поле соняшників

20 числа цього місяця рішенням Верховної Ради стало продовження мораторію до 1 січня 2016 року на продаж земель сільгосп призначення. За це рішення проголосувало 269 народних депутатів.

Володимир Литвин, будучи спікером, зазначив, що під час цього засідання було досягнуто консенсусу.

Цього ж дня Парламент, з виявленої ініціативи Партії регіонів, проголосував за те, щоб дія мораторію тривала до того моменту, поки не буде прийнято закон про ринок та обіг сільгосп земель.

Існує інформація, що в опозиції було зазначено, що якщо парламент не ухвалить державний проект щодо продовження до 2014 року мораторію на продаж ділянок, то їх реалізація буде здійснюватися вже з 1 січня наступного року, адже чинний закон передбачає дії цього мораторію на продаж земель лише до 2013 року.

На початку вересня місяця Рада ухвалила рішення про повторне створення земельного банку державного типу. Трохи пізніше, 18 числа, Рада надала дозвіл Міністрам заснувати статутний фонд цього банку за рахунок земельних ділянок.

Варто нагадати, що на території України мораторій на продаж земель сільгосп призначення діє з 2002 року. Існують також експерти, які вважають, що немає жодних економічних підстав для того, щоб дія такого мораторію тривала.

Віктор Янукович, якого неодноразово підтримували у Раді, зазначив, що земельний ринок має обов'язково заробити. Раніше їм було заявлено, що земельний ринок має повноцінно розвинутися вже до кінця поточного року.

За матеріалами Кореспондент.